back to top

Najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Rad na daljinu uz najbolje besplatne alate

U proteklih 4-5 godina svjedočili smo ekspanziji “rad na daljinu” (eng. remote work). Stoga, pravo alati i aplikacije su ključni za održavanje produktivnosti i komunikaciju sa kolegama. Sa brojnim besplatni softver, udaljeni radnici mogu efikasno sarađivati, upravljati zadacima i ostati povezani bez dodatnih troškova. U nastavku slijedi lista osnovnih (besplatnih) alata i aplikacija, nadamo se da ćete pronaći one koji su vam korisni za svakodnevni rad.

1. Alati za komunikaciju i saradnju

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Slack

Slack je moćna platforma za razmjenu poruka koja olakšava komunikaciju unutar tima/kompanije. Pored kanala za organizovane razgovore, nudi i mogućnost direktne komunikacije i integracija s različitim aplikacijama trećih strana. Besplatni Slack plan uključuje pregled zadnjih 10.000 poruka, 10 integracija i mogućnost video poziva, što ga čini idealnim izborom za manje timove. Ako vam treba više, uvijek možete nadograditi na “profesionalni” plan.

Microsoft Teams

Microsoft Teams kombinuje poslovnu komunikaciju, video sastanke, skladištenje datoteka i integraciju aplikacija u jednu platformu. Besplatna verzija nudi neograničene chat poruke, video i audio pozive, i 10 GB skladišnog prostora. Odličan je za korisnike koji već koriste Microsoft ekosistem i žele sve na jednom mjestu.

Zoom

Zoom je postao sinonim za video konferencije. Besplatni plan omogućava beskonačne sastanke jedan-na-jedan i grupne sastanke do 40 minuta sa do 100 učesnika. Visokokvalitetni video i audio, te dijeljenje ekrana čine ga idealnim za udaljene timove.

2. Upravljanje projektima i organizacija

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Trello

Trello je jednostavan alat za upravljanje projektima koji koristi ploče, liste i kartice kako bi timovi organizovali prioritetne zadatke. Besplatna verzija uključuje neograničene lične ploče, kartice i liste, te jedan Power-Up po ploči. Vizuelni pristup je odličan za praćenje toka rada i progresije projekta.

Asana

Asana je još jedan snažan alat za upravljanje projektima koji omogućava timovima da koordiniraju i upravljaju svojim zadacima. Besplatni plan uključuje neograničene zadatke, projekte, poruke i skladišni prostor, te pozivanje do 15 članova tima.

Notion

Notion je sve-u-jednom alat koji kombinuje bilješke, zadatke, baze podataka i kalendar. Besplatna verzija nudi neograničen broj stranica i blokova. Ima fleksibilan interfejs koji korisnicima omogućava kreiranje prilagođenih kontrolnih tabli.

3. Pohrana i dijeljenje datoteka

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Google Drive

Google Drive nudi 15 GB besplatnog prostora i integraciju sa Google Workspace aplikacijama. Omogućava jednostavno dijeljenje i saradnju na dokumentima. Svestranost i robusne mogućnosti dijeljenja čine ga esencijalnim alatom za udaljene radnike.

Dropbox

Dropbox nudi 2 GB besplatnog prostora i jednostavan je za upotrebu. Uključuje sinhronizaciju datoteka, dijeljenje i suradnju. Idealan je za jednostavno pohranjivanje i dijeljenje datoteka.

OneDrive

OneDrive, dio Microsoft ekosistema, pruža 5 GB besplatnog prostora za pohranu i integraciju sa Office 365 aplikacijama. Pouzdan je i jednostavan za korištenje, te je koristan za udaljene radnike koji često koriste Microsoft Office alate.

4. Upravljanje vremenom i produktivnost

Toggl

Toggl je jednostavan alat za praćenje vremena koji pomaže udaljenim radnicima da efikasno iskoriste svoje vrijeme. Besplatna verzija uključuje praćenje vremena, izvještavanje i integraciju s drugim alatima za produktivnost.

RescueTime

RescueTime je alat za upravljanje vremenom koji prati vašu produktivnost na aplikacijama i web stranicama. Besplatni plan uključuje automatsko praćenje vremena i osnovno izvještavanje.

5. Napomene i dokumentacija

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Evernote

Evernote je moćna aplikacija za bilješke koja omogućava snimanje i organiziranje važnih informacija. Besplatna verzija uključuje sinhronizaciju bilješki na dva uređaja, te je odlična za zadržavanje organizovanosti.

Microsoft OneNote

OneNote je digitalna bilježnica koja se lako sinhronizuje s drugim Microsoft aplikacijama. Besplatna verzija nudi neograničeno vođenje bilješki i sinhronizaciju na različitim uređajima.

Jednostavne napomene

Simplenote je lagana aplikacija za bilježenje koja se fokusira na jednostavnost i brzinu. Besplatna verzija uključuje neograničene bilješke, sinhronizaciju na više uređaja i povijest verzija.

6. Dizajn i kreativnost

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

Canva

Canva je alat za grafički dizajn koji omogućava kreiranje profesionalnih vizuala. Besplatna verzija uključuje pristup šablonima i alatima za dizajn. Savršena je za stvaranje prezentacija i grafika.

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan uređivač slika otvorenog koda. Nudi napredne alate za uređivanje slika.

Inkscape

Inkscape je besplatan uređivač vektorske grafike koji je koristan za kreiranje ilustracija i logotipa.

7. Daljinski pristup

TeamViewer

TeamViewer omogućava daljinski pristup računarima sa bilo kojeg mjesta. Besplatna verzija nudi mogućnost prenosa datoteka, daljinsko štampanje i snimanje sesije.

Chrome udaljena radna površina

Chrome Remote Desktop je Googleov alat za daljinski pristup računaru putem Chrome pretraživača. Odličan je za brz i siguran pristup svom računaru sa različitih lokacija.

8. Sigurnost i privatnost

najbolji besplatni softver za rad na daljinu

LastPass

LastPass je upravitelj lozinki koji pomaže korisnicima da bezbedno upravljaju svojim lozinkama. Besplatna verzija pruža pohranu lozinki, generisanje sigurnih lozinki i automatsko popunjavanje na web stranicama.

ProtonVPN

ProtonVPN pruža siguran pristup internetu putem VPN-a. Besplatna verzija omogućava neograničene podatke i jaku enkripciju, što se može pokazati korisnim za radnike koji trebaju zaštititi svoju privatnost online.

Bitdefender Antivirus

Bitdefender Antivirus nudi osnovnu antivirusnu zaštitu. Jednostavan je i efikasan zaštiti uređaje od zlonamjernog softvera.

Rad na daljinu donosi svoje izazove, ali uz prave alate i aplikacije, može biti jednako produktivan kao i rad u kancelariji. Besplatni softver naveden u tekstu pruža osnovne karakteristike za komunikaciju, upravljanje projektima, čuvanje datoteka, upravljanje vremenom, vođenje bilješki, dizajn, daljinski pristup i sigurnost. Korištenjem ovih alata, udaljeni radnici mogu ostati povezani, organizovani i produktivni, osiguravajući im sve što im je potrebno za uspjeh u radnom okruženju.

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Najbolji besplatni softver za rad na daljinu prvi put se pojavio na PC CHIP-u.

Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima