back to top

Chrome počinje s implementacijom Manifesta V3 od 3. juna! Kako će to uticati na blokatore oglasa?

Od juna, Google je nastavio s implementacijom svog plana postupnog ukidanja Manifesta V2 proširenja za Chrome. Najava da će oslabiti mogućnosti blokatora oglasa početkom ove godine, ima za cilj zaštitu interesa korisnika.

Šta je Manifest V3?

Manifest V3 je najnovija verzija platforme proširenja Google Chrome, s fokusom na poboljšanju sigurnosti, privatnosti, performansi i legitimnosti ekstenzija.

Iako se izgleda pozitivno, nova pravila stvaraju izazove za programere, posebno za blokator oglasa, jer moraju implementirati složene mehanizme da bi ostali funkcionalni.

Šta to znači za korisnike?

Ekstenzije koje koriste Manifest V2 će biti postepeno onemogućene, a oprez će biti uklonjen za one koji nastave koristiti starije verzije. Prijelaz na Manifest V3 se preporučuje do juna 2025. godine.

Novo iskustvo s oglasima?

Blokatorima oglasa će biti ograničena kontrola i funkcionalnost, što bi moglo dovesti do smanjenja njihove efikasnosti. To se posebno odnosi na Chromium bazirane web preglednike poput Chrome-a, Edge-a, Opre i Vivaldi-ja.

Google tvrdi da programeri sarađuju

Većina Chrome ekstenzija je već prilagođena na Manifest V3, ali ostaje pitanje kako će ovaj novi okvir utjecati na korisnike blokatora oglasa.

Zaključak

Uvođenje Manifesta V3 može negativno utjecati na blokatore oglasa i korisničko iskustvo, naročito na Chromium baziranim preglednicima. Alternativa može biti korištenje drugih preglednika ili fleksibilnih blokatora oglasa.

Jeste li primijetili bilo kakve promjene u vezi s ovim? Podijelite svoje mišljenje u komentarima.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Chrome počinje implementirati Manifesto V3 od 3. juna! Kako to slabi blokatore oglasa? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima