back to top

Motorola Razr Plus (2024): Prvi doživljaj

Nove specifikacije kamere, više skladišnog prostora po otprilike istoj cijeni.

Za Motorola Razr Plus (2024) se čulo dosta tijekom mjeseca maja, a očekuje se da će biti službeno predstavljen ovog mjeseca. Prema dosadašnjim informacijama, slijedeći vodeći preklopni telefon kompanije Motorola spreman je za osvajanje tržišta. Iako uređaj još nije izašao, imali smo priliku da ga malo bolje analiziramo. O čemu se tačno radi i šta bi moglo privući potencijalne kupce novom Motorola Razr Plus pametnom telefonu, verzije 2024, pročitajte u nastavku!

 

Poznate tehničke specifikacije uređaja:

ekran:

 • Veličina: 6,9 inča
 • Rezolucija: 2640 x 1080 piksela, odnos 22:9, 413 ppi
 • Tehnologija: P-OLED
 • Brzina osvježavanja: 144 Hz
 • Dodatne karakteristike: HDR podrška, senzor ambijentalnog svjetla, senzor blizine
 • Dodatni ekran: 3,6 inča, 1066 piksela 1056 x, P-OLED

Hardver i softver:

 • Sistemski čip: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 • OS: Android 14/15

kamere:

 • Pozadi: dvostruka kamera
 • Glavna kamera: 50 MP (OIS, PDAF)
 • Druga kamera: 50 MP (ultra-široka)
 • Blic: LED
 • Prednja: 32 MP

motorola razr plus (2024): prvi doživljaj

Dizajn i izgled

Verzija Razr Plus-a iz 2024. ne bi trebala previše odudarati od prošlogodišnjeg modela, bar prema procurjelim renderima i slikama koje smo dosad vidjeli.

Nove slike pokazuju da će novi Razr Plus (2024) biti dostupan u više boja. Što se tiče dimenzija, prema najnovijim slikama, ne očekuju se značajne promjene. Drugim riječima, 2024 Razr Plus bi trebao biti podjednako praktičan za nošenje u džepu ili torbi kao i njegov prethodnik.

Ekran Motorola Razr Plus (2024) vjerovatno će ostati isti kao na prethodnom modelu. To uključuje visokoenergetski efikasan pOLED glavni ekran od 6,9 inča sa FHD rezolucijom i spoljni ekran od 3,6 inča koji pokriva gornju polovinu zadnjeg panela sa dva zadnja fotoaparata. Međutim, očekuje se da će ovogodišnji model imati bržu stopu osvježavanja ekrana od 144 Hz, umjesto prošlogodišnjih 165 Hz.

motorola razr plus (2024): prvi doživljaj

Kamere

Očekuje se da će sistem kamera biti segment u kojem će se najviše promijeniti ovogodišnji Razr Plus u odnosu na prethodnika. Navodno, Motorola će opremiti ovaj uređaj sa dva nova senzora kamere, od kojih će svaki imati rezoluciju od 50 MP. Takođe, procurele informacije ukazuju da će ultraširoka kamera biti zamijenjena telefoto kamerom sa dvostrukim zumom.

Jasno je da Motorola ulaže dosta u kamere na svojim uređajima, kao što je vidljivo i na modelu Edge 50 Ultra. Osim impresivnog hardvera, kamere na tom uređaju koriste mogućnosti veštačke inteligencije na visokom nivou.

Očekuje se značajno unapređenje kvaliteta slika sa novom glavnom kamerom od 50 MP, sa poboljšanom stabilizacijom i detaljima. Takođe, očekuje se da će sve kamere imati benefite Pantone kalibracije boja, što doprinosi boljem kvalitetu slike.

Kad su u pitanju video mogućnosti, kamere će i dalje podržavati snimanje u 4K pri 60 fps i 1080P pri 120 fps. Takođe se očekuje podrška za 10-bitno HDR10+ video snimanje, mada bi to moglo biti rezervisano za Edge 50 Ultra ove godine. Takođe, specifikacije modela Edge iz 2024. uključuju mogućnosti veštačke inteligencije poput “Action Shot”, što bi moglo biti prisutno i na Motorola Razr Plus (2024).

motorola razr plus (2024): prvi doživljaj

Performanse

Prošlogodišnji Motorola Edge Plus je stigao sa Snapdragon 8 Gen 2 sistemom na čipu, a sudeći po glasinama, Motorola će za model 2024 Razr Plus preći na Snapdragon 8 Gen 3. Takođe, očekuje se da će nova verzija imati 12 GB RAM-a i 512 GB ROM-a, što je napredak u odnosu na prošlogodišnji model sa 8GB RAM-a i 256GB ROM-a.

Procurele informacije ne navode da li će biti poboljšanje samo u kapacitetu memorije ili će biti unaprijeđene i vrste skladišta i memorije. Pretpostavka je da bi Nova tehnološka struktura mogla uključivati UFS 4.0 skladište, kao što je to slučaj kod Edge modela iz 2024. iako je model iz 2023. koristio UFS 3.1 skladište. Međutim, RAM memorija bi mogla ostati LPDDR5.

motorola razr plus (2024): prvi doživljaj

Baterija i cijena

Novi Razr Plus (2024) bi trebao imati bateriju od 4000 mAh, što i nije previše. Ipak, nedavna 3C certifikacija otkrila je podršku za 68W brzo punjenje. Što se tiče bežičnog punjenja, nema novosti, ali se može očekivati slična podrška kao kod prethodnika, koji je podržavao 5W.

Cijena u Evropi se ne bi trebala kretati iznad 1.000 evra. Iako nije mala, treba imati na umu da se radi o vrhunskom preklopnom telefonu, što opravdava ovaj iznos.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Motorola Razr Plus (2024): prvi pogled se prvi put pojavila na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima