back to top

Najbolji uređivači slika za Windows 11 dostupni u 2022

Želite da pronađete dobar softver za uređivanje fotografija na Windows 11? Evo pregleda 10 pouzdanih aplikacija za uređivanje fotografija koje možete brzo savladati bez teških priručnika.
Nećemo spominjati popularne programe poput Photoshopa, Lightrooma ili GIMP-a jer ih većina ljudi poznaje. Iako se ova recenzija fokusira na softver za uređivanje fotografija za Windows, spomenut ćemo i nekoliko online uređivača fotografija koje možete koristiti i na drugim operativnim sistemima. Pa počnimo redom, ovo su najbolji programi za uređivanje fotografija:

photoworks

1. PhotoWorks

Želite jednostavan, ali moćan program za uređivanje slika u Windows 11 koji ne zahtijeva osnovno znanje o postprodukciji fotografija? PhotoWorks je upravo to i mnogo više. Ovaj softver s ugrađenom umjetnom inteligencijom sadrži sve osnovne alate za uređivanje i poboljšanje vaših fotografija. Osim toga, većina ovih funkcija je automatska ili ih možete primijeniti brzim naredbama.

Profesionalni alati koji se lako koriste uključuju korištenje krivulja, 3D LUT-ova i prikaz različitih tonova boja. Ovaj softver također ima zgodne alate za retuširanje portreta i oblikovanje tijela. Želite li naglasiti obline modela ili učiniti njihovo tijelo vitkijim na fotografiji? To možete lako učiniti u okviru ovog programa.

Ako samo želite da uljepšate svoje fotografije, PhotoWorks ima raznoliku kolekciju filtera, efekata, okvira i naljepnica koji će vam pomoći da ukrasite svoje fotografije. Ljubitelji fotografije će također cijeniti režim grupne obrade koji vam omogućava da uređujete desetine slika, poboljšavajući ih, ukrašavajući ih mogućnošću dodavanja vodenih žigova u isto vrijeme. PhotoWorks je lagan alat i zato neometano radi na Windows 11, 10, 8 i čak starijim verzijama. Osim toga, prilično je pristupačan u poređenju sa konkurencijom od 19,25 dolara za standardni paket. Ako prvo želite isprobati funkcionalnost ovog programa, to možete učiniti u besplatnom probnom periodu.

skylum luminar ai

2. Skylum Luminar AI

Luminary je još jedan uređivač fotografija sa AI koji omogućava korisniku da izvrši većinu uređivanja uz pomoć jednostavnog klizača za podešavanje jasnoće fotografije, svjetline, kontrasta, itd. Sve to, zajedno s intuitivnim sučeljem i praktičnim opcijama pregleda, čini ovaj program pogodan za početnike kao i za profesionalce u toj oblasti. Jedna od najistaknutijih karakteristika ovog uređivača je njegov AI sky booster. Ne znate gdje početi uređivati ​​svoju fotografiju? Samo pokrenite program za poboljšanje neba i program će automatski predložiti šta možete popraviti.

Jedan od nedostataka ovog moćnog programa je njegov paket za retuširanje portreta koji još uvijek treba poboljšati jer korisnici često imaju poteškoća s njegovim alatima za kloniranje slika. Ipak, Skylum Luminar je savršen posrednik između Adobe Photoshopa i Lightrooma, zahvaljujući svom praktičnom sistemu slojeva i maskama. Ovaj program za uređivanje slika ima čak i “dodatke” za Lightroom i Photoshop za lakšu integraciju. Program možete dobiti uz doživotnu licencu ili privremenu pretplatu.

picmonkey

3. PicMonkey

Želite li da vaš Windows 11 uređivač slika bude vaš alat za brendiranje društvenih medija? Isprobaj PicMonkey, koristan online uređivač za influensere. Osim uređivanja vaših fotografija – izrezivanja, rotiranja, dodavanja raznih filtera slika, ukrašavanja i retuširanja portreta – pomoći će vam da kreirate zanimljive objave na društvenim mrežama i reklame za vaše proizvode. PicMonkey također ima alat za kolaž fotografija za kreiranje prekrasnih postera i čestitki sa vašim slikama i raznim predlošcima s idejama za grafički dizajn.

Ovaj online uređivač fotografija podržava sve popularne formate slika ovih dana – za objavljivanje na Pinterest, Instagram, YouTube, Facebook, Snapchat, itd. Mnoge PicMonkey funkcije dostupne su u okviru osnovnog plana. Da biste pristupili naprednim funkcijama kao što je komplet za brendiranje, morate kupiti Pro ili Business pretplatu.

fotograf

4. Fotograf

Fotograf je još jedan online uređivač fotografija dostupan kao besplatna aplikacija za vaš desktop. Ima pohranu u oblaku, tako da se možete vratiti uređivanju slika u bilo kojem trenutku i raditi na njima na više platformi. Interfejs ovog Windows 11 uređivača fotografija je inherentno jednostavan i lako razumljiv, tako da nećete morati provoditi sate i sate savladavajući osnovne komande. Osim toga, postoji i mnogo tutorijala dostupnih na internetu.

Pored paketa za uređivanje fotografija sa osnovnim funkcijama, program nudi retušer portreta, komplet za označavanje, kolaž maker i razne dekorativne elemente: naljepnice, okvire, natpise, oblike, filtere itd. Želite li uštedjeti vrijeme na kreiranju objaviti na društvenim mrežama? Koristite gotove predloške programa i atraktivne ideje grafičkog dizajna ili dopunite svoje publikacije pomoću Fotorovih jednostavnih alata za kreiranje sadržaja.

pixlr

5. Pixlr Editor

Pixlr je jedan od najboljih softvera za uređivanje fotografija za Windows 11 koji radi na više platformi i koristi umjetnu inteligenciju. Ima mobilnu, desktop i online verziju. Sve verzije su besplatne i nude beskrajne mogućnosti: osnovne funkcije za uređivanje, korekciju boja, preklapanje fotografija, uklanjanje pozadine, filtere, mnoštvo efekata i šablona foto kolaža. Pored toga, uređivač ima jednostavan i prilagodljiv interfejs, podržava maske i slojeve, omogućava jednostavan unos slika sa društvenih mreža i nudi zgodan pregled istorije uređivanja.

Sve u svemu, Pixlr je prilično sličan Adobe Photoshopu u smislu funkcionalnosti i interfejsa. Dakle, ako u nekom trenutku želite postati profesionalni retušer fotografija, ovo je savršen program za vaš rad. Postoje 2 besplatne verzije: Pixlr X i Pixlr E. Obje imaju mnogo funkcija i opcija za umjetnost. Ali ako tražite naprednije funkcije, možete birati između pristupačnih planova pretplate – Pixlr Premium (4,90 USD mjesečno) i Pixlr Creative Pack (14,99 USD).

capture one

6. Capture One

Capture One je profesionalni uređivač fotografija poznat po svojim sofisticiranim funkcijama korekcije boja i izuzetnom pretvaraču RAW formata. Program je sličan Lightroomu po svojoj funkcionalnosti i kataloškom sistemu. Štaviše, ima prilagodljivo sučelje koje možete podesiti prema vašim željama. Ovo će biti posebno korisno ako pokušavate da se prebacite sa drugog uređivača fotografija koji koristite. Unutar Capture One pronaći ćete sve osnovne funkcije za poboljšanje fotografija – smanjenje šuma slike, izoštravanje, itd. – kao i funkcije retuširanja i mnoge druge napredne opcije postprodukcije fotografija.

Capture One ima elegantan sistem slojeva i garantuje visoke performanse čak i kada se projekat sastoji od više slojeva. Ako želite da radite na svojim fotografijama u timu, program ima zgodan paket za saradnju koji možete koristiti u timskom radu. Uz pomoć komentara možete snimati nove ideje i ostavljati komentare. Možemo istaći dva nedostatka ovog programa za obradu fotografija, a to su zahtjevnije učenje za rad u njemu, kao i skupe licence. Međutim, postoje popusti za korisnike fotoaparata Fujifilm i Sony i potpuno funkcionalna besplatna probna verzija za nove korisnike.

canva

7. Canva

Canva je jedan od najpopularnijih online uređivača slika u Windows 11 interfejsu, koji radi na freemium modelu. Njegovo jednostavno sučelje za povlačenje i ispuštanje i elementi koji se mogu pretraživati ​​čine ovaj uređivač rješenjem sve u jednom za početnike u postprodukciji fotografija. Iako je ovaj multi-platformski uređivač fotografija namijenjen za poslovne svrhe, kao što je kreiranje oglasa, objava na društvenim mrežama, prezentacija, on ima sve alate koji su vam potrebni za poliranje vaše slike prije nego što je podijelite s drugima. Možete koristiti uređivač da poboljšate svoju sliku, kao što je podešavanje svjetline, kontrasta, zasićenja i ekspozicije, kao i uređivanje njene veličine, oblika, kuta i rezolucije.

Canva ima beskrajnu kolekciju besplatnih kreativnih elemenata za ukrašavanje vaših slika i publikacija. Da li vam nedostaje vremena ili vam nedostaje ideja? Odaberite iz dostupne kolekcije od preko 8.000 šablona za oglase, prezentacije, čestitke, itd. Osnovni paket Canva možete dobiti potpuno besplatno. Ali ako i dalje želite više umjetničke slobode, predlažemo da kupite jedan od Canvinih pristupačnih planova: Pro ili Enterprise za kolaborativne dizajnerske timove.

affinity photo

8. Affinity Photo

Affinity Photo je aplikacija za vektorski grafički dizajn slična Adobe Photoshopu. Glavne razlike su u tome što se Affinity fokusira prvenstveno na fotografiju, nema 3D uređivač i oslanja se na personas da organizuje svoj interfejs. Ovaj uređivač fotografija koristi i CMYK i RGB uređivanje. Među njegovim karakteristikama, naći ćete moćne alate za retuširanje za kloniranje, čišćenje i uklanjanje nepotrebnih objekata, set alata za punu korekciju boja i mnoge napredne funkcije kao što su HDR mapiranje tonova, moćno odvajanje boja i mnoge druge funkcije. Affinity Photo takođe omogućava obradu RAW slika, spajanje panorame, crtanje, uređivanje fotografija od 360 stepeni i masovno poboljšanje fotografija.

Mislim da je ovaj softver za uređivanje fotografija savršena alternativa za profesionalne fotografe jer nudi dobru vrijednost za cijenu. Međutim, Affinity Photo ima pomalo zbunjujuće sučelje koje bi moglo smetati čak i profesionalcima, a nema unaprijed podešene postavke koje pozivamo jednim klikom. Osim toga, ne postoje alati za pregled ili organiziranje fotografija.

dxo opticspro 11

9. DxO foto laboratorij

DXO PhotoLab je poboljšana verzija DxO Optics Pro. Programeri su ga pretvorili u dobro zaokružen softver za uređivanje fotografija za Windows 11. Sofisticirani alat za uklanjanje šuma DeepPRIME, efikasna funkcija PureRAW koja pretvara RAW formate u linearne DMG formate, robusne funkcije korekcije boja (nijansa, zasićenost, svjetlina) i izuzetna podešavanja slike, karakteristike koje ovaj program za obradu slika izdvajaju. PhotoLab je takođe opremljen osnovnim sistemom filtriranja, automatskom korekcijom kalibracije objektiva i kamere, bibliotekom unapred podešenih vrednosti, kao i mnogim drugim korisnim funkcijama. Osim toga, ovaj program podržava X-Trans datoteke, omogućava grupnu obradu i ima prilagodljivi interfejs.

Ovom profesionalnom uređivaču fotografija nedostaje HDR integracija i pano spajanje, a dolazi po prilično visokoj cijeni. Međutim, i Essential (139 USD) i napredniji Elite (219 USD) planovi daju vlasniku doživotni pristup. Razlika između verzija je u tome što prvi plan sadrži uglavnom bitne alate za postprodukciju fotografija i nedostaje mu fleksibilnost i ekskluzivne funkcije dostupne u paketu Elite.

corel paintshop pro

10. Corel PaintShop Pro

Corel PaintShop Pro je jedan od najboljih uređivača fotografija za Windows 11 koji pomaže u uređivanju slika s umjetničkih fotografija. Predviđeno je da bude program za grafički dizajn. Međutim, s Photography Workspace dodanim u nedavnom ažuriranju, softver je postao konkurentan uređivač fotografija. Corel PaintShop Pro sadrži mnoge alate koje pokreće umjetna inteligencija, što ovaj program čini početnim. Drone i podvodni fotografi će također visoko cijeniti alat Sea-to-Sky. Osim toga, softver nudi teksture, četke, pozadine i druge kreativne opcije.
Iako je interfejs Corel PaintShop Pro sveobuhvatan i lak za navigaciju, kriva učenja je strma jer uređivač uključuje veliki skup alata. Međutim, ako se suočite s bilo kakvim problemima, možete koristiti mnoge tutorijale za učenje dostupne na mreži. Corel PaintShop Pro možete dobiti za jednokratnu naknadu od 69,99 USD. Alternativno, imate Ultimate verziju sa širim kompletom alata ekskluzivnih funkcija.

Ove su dobre kvalitete programi za obradu slika za Windows 11 koji biste trebali razmotriti u 2022. Bilo da vam je potreban uređivač fotografija za vaš hobi, posao ili društveni život, u našem izboru ćete pronaći opciju koja će vam savršeno odgovarati.

Piše: DZ

Objava Najbolji programi za uređivanje slika za Windows 11 dostupni u 2022. prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima