back to top

Objavljen je novi plan pretplate na Netflix s oglasima! Provjerite koliko će biti jeftiniji i koje su njegove karakteristike.

Gledanje bez oglasa je kamen temeljac Netflixovog marketinga već godinama, a sada smo došli do tačke u kojoj poznati streaming servis pravi velike promjene. Objavljen je jeftiniji plan pretplate koji sadrži oglase, a Netflix želi biti još bolji konkurent Disney+ i Hulu streaming servisima.

objavljen je novi plan pretplate na netflix s oglasima! provjerite koliko će biti jeftiniji i koje su njegove karakteristike.

Novi plan pretplate

Netflix je službeno najavio da će pokrenuti novi i jeftiniji plan pretplate pod nazivom “Osnovno sa oglasima“ i sadržavat će oglase.

Postoji nekoliko njegovih važnih odrednica:

  • “Basic with Ads” koštat će 6,99 dolara i bit će dostupan u SAD-u 3. novembra
  • Trenutno će biti dostupan u 12 zemalja: Australiji, Brazilu, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Meksiku, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.
  • “Basic with Ads” neće utjecati na trenutne “Basic”, “Standard” i “Premium” planove.

netflix hrvatski

Karakteristike pretplate “Osnovno s oglasima”.

Osnovno sa oglasima” nudi većinu karakteristika trenutnog “Basic” plan, ali postoje neke razlike:

  • Stvari koje ostaju iste: Korisnici će imati mogućnost gledanja širokog spektra serija i filmova, personalizirano iskustvo potrošnje sadržaja, dostupnost sadržaja na različitim vrstama TV uređaja, tableta i pametnih telefona, mogućnost promjene ili otkazivanja pretplatničkog plana u bilo kojem trenutku.
  • Stvari koje se menjaju: Dostupna video rezolucija do 720p/HD (kao kod “Basic” plana pretplate, ali to je granična vrijednost), u prosjeku 4 do 5 minuta reklama i reklama po satu gledanja sadržaja, smanjen broj serija i filmova koji neće biti dostupni zbog ograničenja licenciranja, bez mogućnost preuzimanja sadržaja.

hrvatski netflix

Prilika za oglašivače

Šta je okosnica novog”Osnovno sa oglasima„Pretplate su, naravno, reklame, a ovo je prava prilika za oglašivače.

Karakteristike “Osnovno sa oglasimapretplate u tom segmentu su sljedeće:

  • Format oglasa – Reklame će trajati od 15 do 30 sekundi i emitovaće se pre i tokom gledanja serije ili filmova.
  • Opcije upravljanja oglašivačem – Da bi pomogao oglašivačima da pronađu svoju ciljnu publiku, Netflix im nudi različite opcije prilagođavanja prema zemlji ili žanru. Oglašivači će također imati opciju da onemoguće oglase na sadržaju koji nije prilagođen brendu koji žele reklamirati (npr. sadržaj sa scenama seksa, nasilja itd.)
  • Alati za praćenje i verifikaciju – Netflix je uspostavio partnerstvo sa kompanijama DoubleVerify i Integral Ad Sciencea sve s ciljem da oglašivači mogu pratiti i provjeravati gledanost i promet svojih reklama i reklama počevši od prvog kvartala 2023. godine.
  • Dobivanje konkretnih brojki o publici – Da bi oglašivači bolje razumjeli kako Netflix može doći u kontakt sa ciljnom publikom, koristi se tzv. Digitalne ocjene oglasa (DAR) alat s kojim će se moći raditi s različitim oblicima mjerenja koji će se koristiti za dobijanje konkretnih brojki o trendu gledanja reklama među publikom.

 

Na kraju se može zaključiti da “Osnovno sa oglasima„pretplata, kao što se vidi, ima četiri velike promjene.

Prvi se odnosi na cijenu, jer “Osnovno sa oglasima” pretplata će biti 3 dolara jeftinija od “Basic“pretplate.

Druga promjena se odnosi na oglase. Korisnici će prije i tokom gledanja određenog sadržaja vidjeti 15 do 30 sekundi reklama i reklama, a u prosjeku će to biti već spomenutih 4 ili 5 minuta po satu.

Treća promjena koju možemo vidjeti je Netflixova izjava o “smanjenom broju serija i filmova koji neće biti dostupni zbog ograničenja licenciranja”. Ovdje se čekaju nove informacije od Netflixa, jer po svemu sudeći dio sadržaja neće biti dostupan po novom pretplatničkom planu s oglasima, ali još uvijek nije jasno o kojem će sadržaju biti riječ. Izvještaji medija pokazuju da Netflix procjenjuje da 5 do 10 posto naslova neće biti dostupno na pretplatničkom planu “Osnovno s oglasima”.

Četvrta promjena je da korisnici ne mogu preuzimati sadržaj za gledanje van mreže. Ovdje također treba dodati da će gledanje sadržaja biti ograničeno na jedan po jedan ekran, kao kod “Basic” plana.

Ostaje da se vidi koliko”Osnovno sa oglasima“Plan pretplate će biti popularan među korisnicima i da li će faktor cijene zaista privući veći broj njih.” Zasad najveća nepoznanica je ograničenje sadržaja na njemu, a još se priča o njegovom smanjenju sa 5 na 10 posto, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu dobiti više informacija o tome.

Što se tiče oglasa, također se može spomenuti da će neke njihove kategorije biti zabranjene. Političke reklame, oružje, duvan i razni oblici promocija “brzo se obogatite” neće naći svoje mjesto na Netflixu.

Netflix vjeruje da će nova pretplata donijeti nove korisnike i da će cijena biti faktor diferencijacije. Poznati streaming servis je u julu ove godine objavio da je u drugom tromjesečju zabilježen gubitak od skoro milion gledatelja, a ovaj kontinuitet nepovoljnih događaja doveo je do pada tržišne vrijednosti kompanije za vrtoglavih 65 posto u odnosu na jedan -godišnji period.

Uvođenje jeftinije pretplate uz reklame je pokušaj Netflixa da pridobije nove korisnike, ali i potez kojim uprava poznatog streaming servisa namjerava da vrati sve ostale korisnike koji su otišli.

Nažalost, nova pretplata još nije dostupna u Hrvatskoj, ali vjerujemo da bi se to moglo dogoditi do kraja godine.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Objavljen je novi plan pretplate na Netflix sa reklamama! Provjerite koliko će biti jeftiniji i koje su njegove karakteristike. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima