back to top

Kako blokirati određene YouTube kanale?

Iako je YouTube postao bolji u kuriranju sadržaja na osnovu vaših navika gledanja tokom godina, još uvijek je daleko od kuriranja nalik ljudima. Sadržaj koji ne želite da vidite može se pojaviti u vašim obavještenjima s vremena na vrijeme, a vi ćete morati poduzeti radnje kako biste eliminirali tu mogućnost. U nastavku ovog članka govorit ćemo o nekoliko načina na koje možete blokirati prikaz YouTube kanala na svojoj početnoj stranici. Također ćete moći pročitati o tome kako možete smanjiti interakcije s dosadnim ili antagonističkim kanalima.

blokirajte youtube videozapise iz aplikacije

Blokiranje YouTube kanala kako se ne bi pojavljivali u vašim obavještenjima i preporukama

Prvo, vrijedi isprobati internu metodu za blokiranje YouTube kanala. Vaša YouTube početna stranica prikazuje sve vrste videozapisa za koje mislite da bi vas mogli zanimati, od nedavnih otpremanja na redovno posjećene kanale do “preporučenih” videozapisa na osnovu vaših navika gledanja. Ali to može uključivati ​​videozapise koje UOPŠTE ne želite vidjeti. Kada se to dogodi, možete blokirati pojavljivanje tih kanala u vašim preporukama. Alat za odabir možda neće biti lako pronaći jer se na YouTube-u zove “Nije me briga”.

Da blokirate prikazivanje videozapisa s određenih kanala na vašem preporučenom video kanalu na desktopu ili mobilnoj aplikaciji, slijedite ove korake:

 

Računarska verzija

 • Kliknite na ikonu menija s tri tačke pored naslova videozapisa na vašoj YouTube početnoj stranici. Nevidljiv je dok mišem ne pređete preko desnog područja.
 • Odaberite “Nisam zainteresovan” sa liste opcija koje se pojavljuju.
 • Sličica videa će biti zamijenjena sivom karticom. Ako želite da kažete YouTube-u zašto niste zainteresovani za ovaj kanal, kliknite na “Recite nam zašto”.
 • Odaberite svoj odgovor iz jedne od dvije opcije. Da spriječite da se više videozapisa s ovog kanala pojavljuje na vašem predloženom kanalu za obavještenja, odaberite “Ne sviđa mi se ovaj video -> Pošalji”. Alternativno, možete odabrati opciju “Ne preporučujem kanal” koja nalaže YouTubeu da više ne prikazuje videozapise s ovog kanala.
 • Ako se predomislite u narednih nekoliko sekundi nakon što dodirnete “Ne zanima me” ili “Ne preporučujem kanal”, možete pritisnuti dugme “Otkaži” i video s tog kanala će se ponovo prikazati.

 

Mobilna verzija

 • U mobilnoj aplikaciji dodirnite tri tačke vidljive ispod ikone videa.
 • Odaberite “Ne zanima me” ili “Ne preporučujem kanal” prema vašim željama.

 

Kako vratiti prethodno blokirane YouTube kanale

Iako se možete predomisliti o blokiranju YouTube kanala nekoliko sekundi nakon što to učinite, nećete moći na ovaj način deblokirati odabrane kanale nakon nekog vremena osim ako niste voljni vratiti cijelu listu videozapisa koji su prethodno bili sa naznakom “Ne zanima me”.

 • Idite na Googleovu stranicu Moja aktivnost na svom računaru.
 • Na lijevoj bočnoj traci odaberite “Druge aktivnosti”.
 • Pomičite se prema dolje dok ne pronađete odjeljak „Povratne informacije o YouTubeu „Ne zanima me““ i odaberite „Izbriši“.
 • Ponovo dodirnite „Izbriši“ u iskačućem prozoru upozorenja da potvrdite svoj izbor.
 • Sav sadržaj koji ste prethodno označili kao “Ne zanima me” ponovo će se slobodno pojaviti na vašoj listi predloženih videozapisa.

youtube downloader

Kako blokirati kratke video zapise sa određenih YouTube kanala

Shorts, ili kratki video, u suštini su pokušaj YouTube-a da se takmiči sa TikTokom, koji je trenutno veoma popularan. Primijetit ćete odjeljak Shorts dok se krećete kroz predložene videozapise na svom računaru ili mobilnom uređaju. Ako ste primijetili Short koji vam se nije svidio, znajte da ga možete označiti i spriječiti da se pojavljuje u vašim predloženim videozapisima. Slijedite ove korake da onemogućite njihovo pojavljivanje:

 • Otvorite Short koji želite blokirati.
 • Desno od isječka kliknite ili dodirnite “Ne sviđa mi se” kako biste spriječili da se sličan sadržaj pojavi u vašem “Feed” ili predloženi videozapisi.

 

Blokirajte YouTube videozapise iz aplikacije

YouTube ima stvarnu funkciju „Blokiraj“, ali radi malo drugačije od onoga na što ste navikli na drugim društvenim aplikacijama. Na YouTubeu, blokiranje korisnika (ili kanala) neće uzrokovati da oni nestanu iz vašeg sažetka sadržaja ili pregleda. Još uvijek ga možete tražiti. Umjesto toga, blokiranje sprječava te kanale da ostavljaju komentare i poruke u chatu uživo. Iako vam ova opcija neće pomoći da uredite svoj feed ili predložene videozapise, može vam omogućiti da smanjite interakciju između vas i nekih problematičnih kanala.

 

Desktop verzija

 • Na računaru, odnosno na desktop verziji, idite na stranicu kanala i pritisnite karticu “O kanalu”.
 • Ako gledate video, ispod ćete pronaći naziv kanala. Kliknite na njega, a zatim idite na karticu “O meni”.
 • Na kartici “O” pritisnite ikonu “Zastavi” da počnete blokirati YouTube kanale.
 • Nakon pritiska na ikonu „Zastavica“, pojavit će se padajuća lista. Odaberite opciju “Blokiraj korisnika”.
 • Na ekranu će se pojaviti iskačući prozor koji vas obavještava da blokiranje YouTube kanala znači da gledaoci više neće moći komentirati vaše videozapise. Pritisnite “Pošalji” da nastavite.
 • Ako ste se predomislili o dotičnom kanalu, ponovite gore navedene korake i odaberite “Deblokiraj korisnika”.

 

 

Mobilna verzija

 • Na svom pametnom telefonu, moraćete da odete na stranicu kanala, kao što je objašnjeno iznad.
 • Dodirnite tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana.
 • Izaberite „Blokiraj korisnika“ iz menija koji će se pojaviti.
 • Ako se predomislite, jednostavno možete slijediti isti put i umjesto toga odabrati opciju “Deblokiraj korisnika”.

youtube_šorts

Kako deblokirati kanale

Ako nakon nekog vremena želite deblokirati kanal, to možete učiniti putem YouTube studija na svom računaru slijedeći korake u nastavku:

 • Na YouTube-u kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu.
 • Odaberite “YouTube Studio”. U meniju sa desne strane izaberite „Podešavanja“.
 • Odaberite opciju “Zajednica” u prozoru koji se pojavi.
 • Pomičite se prema dolje dok ne pronađete odjeljak “Skriveni korisnici”. Dodirnite dugme “X” pored naziva kanala da ga uklonite sa liste blokiranih.

 

Blokiranje kratkih videozapisa ili kratkih videozapisa s YouTubea

Ako želite biti sigurni da nikada nećete komunicirati s kreatorom određenog Shorts videa koji vam se ne sviđa, možete blokirati YouTube kanal direktno iz odjeljka Shorts.

 • Otvorite Short koji ne želite vidjeti.
 • Na dnu dodirnite naziv kanala.
 • Bićete preusmjereni na taj kanal. Idite na odjeljak “O”, kliknite na ikonu “Zastavica” i odaberite “Blokiraj kanal” kao što je prikazano iznad. Na svom mobilnom telefonu dodirnite tri tačke u gornjem desnom uglu i tamo odaberite “Blokiraj kanal”.

youtubers

Drugi načini blokiranja YouTube kanala

Ako i dalje niste zadovoljni sadržajem koji vidite kao dio svojih preporuka, možete učiniti nekoliko stvari:

 1. Uklonite pojedinačne videozapise iz historije gledanja

Time ćete se riješiti likova koje YouTube koristi da vam daje preporuke.

 • U vašem pretraživaču, kliknite na opciju „Historija“ sa menija sa leve strane.
 • Zadržite pokazivač iznad videozapisa koji želite ukloniti i pritisnite “X” da ga uklonite iz svoje historije.
 • Na mobilnom uređaju, dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu ekrana i odaberite “Vaše YouTube informacije”.
 • Pomičite se prema dolje kroz prozor pretraživača dok ne naiđete na opciju “Upravljanje istorijom gledanja YouTube-a”.
 • Dodirnite ga da biste bili odvedeni na ekran sa popisom svih vaših nedavno gledanih videozapisa. Dodirnite “X” da uklonite jedan.

 

 1. Obriši historiju

Riješite se YouTube preporuka tako što ćete otvoriti YouTube u pretraživaču vašeg računara i otići na “History”, a zatim “Clear all viewing history”. Na svom mobilnom telefonu otvorite “Postavke -> Istorija i privatnost -> Obriši historiju gledanja.”

 

 1. Uklonite pojedinačna pretraživanja iz historije pretraživanja

Kako biste bili sigurni da vaša historija pretraživanja ne utiče na YouTube preporuke, idite na “Postavke” u vašem pretraživaču, a zatim “Historija”. Koristite traku za pretraživanje da pronađete YouTube videozapise koje ste možda tražili u prošlosti. Uklonite ih po želji pritiskom na dugme “X”.

 

Mogu li blokirati pojavljivanje određenih videozapisa u svom YouTube sažetku sadržaja?

Ne možete izdvojiti određene video zapise ili nešto slično. Ono što možete učiniti je omogućiti “Ograničeni način rada” na YouTubeu, koji pomaže sakriti potencijalno videozapise za odrasle, ali nije 100 posto tačan. Da biste uključili funkciju, idite na “Postavke -> Ograničeni način rada”. Omogućite prekidač i pritisnite „Sačuvaj“.

youtube

Mogu li blokirati YouTube kanal za prijedloge?

Da, ali to možete učiniti samo na “desktop” verziji, odnosno samo na verziji za računare. Na panelu s prijedlozima s desne strane zadržite pokazivač miša dok se ne pojave tri tačke. Odaberite “Ne zanima me” ili “Ne preporučujem kanal”.

YouTube je veoma koristan alat. Na njemu možete pronaći jako dobre video zapise, različitog sadržaja, ovisno o potrebama korisnika. Ali neki od videozapisa mogu učiniti više štete nego koristi i zato korisnik može osjetiti potrebu da blokira neke od njih. Isto vrijedi i za kratke videozapise “Shorts”. U slučaju da i sami želite da blokirate video, bilo kratak ili standardni, ili ako želite da blokirate određeni kanal i ne dozvolite da se pojavi na predloženim kanalima ili u odjeljku “Feedovi”, samo trebate slijediti ove jednostavne savjete.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako blokirati određene YouTube kanale? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima