Najbolje kriptovalute gotovo bez naknada za transakcije!

Kriptovalute su iznenada zavladale svijetom. U ovom trenutku jedva da postoji bilo koja druga opcija ulaganja koja je popularnija od kriptovaluta. Možete kupiti različite kriptovalute na brojnim kripto berzama. Kada to učinite, lako je početi trgovati s njima.

Kripto parovi su dostupni za sve popularne i najbolje kriptovalute, uključujući Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Monero (XMR) i mnoge druge.

Međutim, jedna stvar koja nervira većinu kripto trgovaca jesu relativno visoke naknade za transakcije koje naplaćuju popularne kriptovalute. Srećom, nekoliko kriptovaluta naplaćuju izuzetno niske naknade za transakcije.

Stellar  (XLM)

Stellar je jedna od najpopularnijih kriptovaluta za kupovinu. Stellar blockchain je nevjerovatno brz, a plaćanja se verificiraju i podmiruju u roku od najviše sekundi.

Prosječni troškovi transakcije su također nevjerovatno niski, krećući se oko 0,00001 lumena, što je Stellarov token. To znači da ćete platiti približno $0,0000011 za svaku transakciju na osnovu trenutne cijene Lumena.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto Stellar brzo postaje popularan izbor za ljude koji žele prenijeti velike sume novca putem interneta. To je i razlog zašto je Stellar prisutan na ovoj listi i naveden kao broj jedan.

najbolje kriptovalute
Najbolje kriptovalute – Stellar

IOTA

IOTA je jedna od ekološki najprihvatljivijih kriptovaluta na ovoj listi. IOTA je “otvoreni i besprijekorni protokol za prijenos podataka i vrijednosti.”

IOTA fondacija je neprofitna organizacija sa sjedištem u Berlinu koja vodi razvoj IOTA tokena. IOTA ne naplaćuje nikakve transakcijske naknade.

Na IOTA mreži također nema rudara, a svaka transakcija se može završiti bez potrebe za ozbiljnom računarskom snagom. Ovo takođe negira potrebu plaćanja naknade za gas.

Bez naknade za transakcije, šta pokreće cijenu ovog tokena? Odgovor je jednostavan: potražnja. Što se više transakcija završi online, to postaje brže. Što je još važnije, vrijeme potvrde je još uvijek relativno malo, u prosjeku između 10 i 12 sekundi.

najbolje kriptovalute

NANO

Kao i IOTA, NANO ne naplaćuje transakcijsku naknadu. Sve transakcije su potvrđene i finalizirane za nekoliko sekundi, što je čini fantastičnom kriptovalutom za ljude koji trebaju brzo prenijeti velike sume novca.

Za razliku od proof of work blockchaina gdje se rudari nadmeću jedni protiv drugih u dodavanju blokova, svaki NANO korisnik upravlja vlastitim blockchainom koji može razviti.

NANO ga naziva Block Lattice. Ovo čini NANO transparentnijim i skalabilnijim bez negativnog utjecaja na mrežu.

Cardano (ADA)

Cardano je nevjerovatno popularna kriptovaluta koja je brza, nevjerojatno skalabilna i iznad svega, ekološki prihvatljiva.

Međutim, u poređenju sa gore navedenim imenima, ADA i dalje naplaćuje značajnu naknadu za transakcije, uglavnom između 0,15-0,18 ADA.

Cardanov blockchain je privukao veliku pažnju zbog svog brzog razvoja. Razvoj Goguena doveo je pametne ugovore u Cardano, koji korisnicima omogućava da izgrade DApp-ove na visoko transparentnoj Cardano mreži.

Uz niske naknade za transakcije, praktične primjene i čvrste temelje, Cardano je brzo postao jedna od najpopularnijih kriptovaluta u DeFi zajednici.

najbolje kriptovalute
Među najbolje kriptovalute spada Cardano.

Litecoin

Litecoin je prvobitno dizajniran za plaćanja, dajući vam ideju da su programeri poduzeli korake kako bi naknade za transakcije bile što niže.

Transakciona naknada u prosjeku iznosi oko 0,0070 USD po transakciji, a svaka transakcija se podmiri oko dvije minute. Litecoin je također prilično popularan jer je trenutno jedna od najstarijih kriptovaluta na tržištu.

Gotovo je identičan Bitcoinu, što je jedan od razloga zašto je bio u stalnoj potražnji od kada je prvi put pušten u prodaju.

Dash

Dash, što jednostavno znači “Digital Cash”, brzo postaje popularan izbor među kripto investitorima i korisnicima.

Prosječna naknada za transakciju za Dash je između 0,2 i 0,3 dolara, što je znatno jeftinije od Bitcoina. Što je još važnije, brzine transakcija su znatno brže na Dash-u.

To je u suštini fork Litecoina, koji je zauzvrat bitcoin fork. Mnogi trgovci i berze sada prihvataju Dash, što ga čini sve atraktivnijom opcijom.

najbolje kriptovalute
Najbolje kriptovalute – Dash

Tron

TRON je stvoren 2017. godine i njegova tržišna kapitalizacija je porasla na 1,6 milijardi dolara u roku od nekoliko godina.

Inspiriran Bitcoinom, TRON je stvoren da poboljša originalnu strukturu kriptovalute. Trenutno, prosječna naknada za transakciju iznosi djelić centa, što ga čini fantastičnom opcijom za slanje ili primanje novca.

USDT, vrsta “stableecoina” koju izdaje Tether, također je dostupna na mreži TRON, tako da možete lako slati i primati iznose uz nulte naknade za prijenos i gotovo trenutne transfere.

najbolje kriptovalute

EOSIO

EOSIO je open source blockchain platforma dizajnirana za izgradnju i podršku digitalnih infrastruktura. Kao kriptovaluta, EOS je nevjerovatno popularan.

Njegova početna ponuda kovanica prikupila je 4,1 milijardu dolara u 2018. kada je prvi put lansirana. Mnogi smatraju EOS direktnim konkurentom Ethereumu (tzv. Ethereum-killer), ali s boljim performansama.

Tehnički, ne morate da brinete o naknadama za transakcije kada šaljete ili primate EOS. Međutim, koristit će neke ključne resurse, kao što su RAM procesora ili radna memorija i internet mogućnosti za potvrdu kupovine. Čak i tada, naknade za transakcije su gotovo zanemarljive.

Zilliq

Zilliqa je blockchain platforma prvenstveno dizajnirana da dopuni kreativnu ekonomiju i DeFi zajednicu. Omogućuje programerima blockchain-a mogućnost da izgrade DApp-ove na svojoj platformi i koriste ZIL tokene.

Trenutno je naknada za transakciju 0,1 ZIL, tako da ćete platiti manje od centa po transakciji. Zilliqa, koju su 2017. godine pokrenuli univerzitetski istraživači Amrit Kumar i Xinshu Dong, mogu koristiti iz mnogo razloga i investitori i programeri.

Kao i Ethereum, ovaj blockchain olakšava tehnologiju pametnih ugovora za smanjenje vremena transakcije i niže naknade.

Zilliqa koristi Scilla, jezik pametnih ugovora, da to omogući. Kada je u pitanju pravljenje DA aplikacija, Zilliqa je odlična opcija.

Programeri mogu uživati ​​u povećanju skalabilnosti i bržim transakcijama koristeći Zilliqa (o čemu ćemo uskoro razgovarati), a istovremeno su dio brzorastućeg ekosistema s puno potencijala. Ako želite da kreirate, kupujete ili prodajete NFT-ove, Zilliqa je definitivno vredna vaše pažnje.

najbolje kriptovalute
Najbolje kriptovalute gotovo bez naknada za transakcije!

Digibyte

Digibyte je brzo rastuća blockchain platforma otvorenog koda koja se ponosi svojom decentraliziranom prirodom.

Blokovi se miniraju svakih 15 sekundi, što omogućava do 1066 transakcija u lancu u sekundi. Transakciona naknada je takođe neverovatno niska i iznosi 0,0005 USD po transakciji.

To je novčić s dokazom rada, tako da je i ekološki prihvatljiv. Međutim, potrebno je oko pet minuta da se potvrdi transakcija na blockchainu.

Vertcoin

Vertcoin koristi konsenzus o dokazu rada kako bi ponudio nagrade za rudarenje i generirao nove novčiće. Prosječna transakcijska naknada za Vertcoin je oko 0,0027 VTC, što ga čini jednom od najnižih u industriji.

Vertcoin možete rudariti i putem njihovog jednostavnog alata za rudarenje, ali važno je napomenuti da je to osnovna GPU varijanta Bitcoina.

Ovo odražava razvoj Bitcoina općenito. Dostupan je na Bittrex-u i drugim berzama kao što je HitBTC.

Budite oprezni prilikom kupovine i trgovanja kriptovalutama

Iako su kriptovalute napredovale dug put u protekloj deceniji, i dalje je važno biti oprezan prije nego uložite svoj teško zarađeni novac u bilo koju kriptovalutu. Stoga, prije nego negdje uložite svoj novac, poželjno je da se dobro informišete.

pcchip.hr

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima