back to top

7 prednosti rada u coworking space-u

U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti rada u coworking space-u.

Zamislite radne prostore sa kancelarijskim biljkama, pićima iz slavine i raznovrsnom mrežom uključenih stručnjaka, napornim radom u salonima, vrućim stolovima i kuhinjskim klupama.

Novi izgled radnog dana najbolje je zabeležiti u covorking prostorima, a porast ovih zajedničkih kancelarija u gradovima i urbanim centrima ne pokazuje znake usporavanja. Ovaj fenomen je više od trenda podstaknut – i takođe pomaže u pokretanju – promena u radnoj kulturi.

Rad na daljinu i fleksibilan rad postaju sve češći s napretkom tehnologije i modernizacijom poslovnog sveta. S tim u vezi, covorking prostori nisu samo područje slobodnjaka i preduzetnika; oni su napredni ekosistem, koji uključuje udaljene poslovne timove, kompanije u privatnim kancelarijama, novoosnovana preduzeća na polju mozga, razne kreativce i radnike u ekonomiji. Ovde razmatramo razne (i u nekim slučajevima iznenađujuće) prednosti covorking prostora.

Umrežavanje i događaji u zajednici

Jedna od najčešćih prednosti covorkinga je sposobnost povezivanja sa ljudima koje inače ne biste upoznali. Deo toga dolazi iz svakodnevnog rada sa novim ljudima, ali elementi zajednice su takođe ugrađeni u rešenja radnog prostora.

Mesečni događaji za umrežavanje su jednostavni načini za pronalaženje novih saradnika i uvežbavanje znanja o umrežavanju, dok vam programiranje edukativnih radionica, časova joge, organizovanih ručkova i senzornih tržišta pomaže da se okrenete ovim uvodima.

 Fleksibilnost i ušteda troškova

Bez obzira da li ste honorarac, tražite mesto gde ćete navratiti ili uspostavljeni tim koji traži namenski radni sto ili privatnu kancelariju, kancelarijska rešenja za covorking omogućavaju vam da platite samo potreban prostor. Pored toga, fleksibilni ugovori znače da možete da merite svojim tempom, bez pritiska ili krutosti dugoročnih, tradicionalnih zakupa, a ova fleksibilnost je apsolutno neophodna za kompanije u razvoju.

Pored toga, instalacija dodatnih pogodnosti kao što su osoblje recepcije i čišćenja, usluge štampe, internet veza, kuhinje i kupatila eliminiše dodatne troškove povezane sa otvaranjem sopstvenog kancelarijskog prostora.

Remote pristup

Budući da covorking prostori obuhvataju gradove širom sveta, mogućnost povezivanja u bilo kom trenutku, na bilo kojoj lokaciji, glavni je potez za covorking profesionalce.

Posao tokom putovanja odmah je ostvariv, kada znate da je dostupan ViFi, udobno mesto za rad i osnovna kancelarijska oprema, poput štampača i kafe, samo prevlačenjem kartice. Pored toga, poslodavci mogu da odluče da angažuju najbolje talente, bez obzira na lokaciju, bez troškova preseljenja ili straha da će se zaposleni na daljinu osećati nepovezano.

Povećana produktivnost

Od jutarnjeg sastanka do 15 sati, gužva se smanjuje, fokus i nivo energije variraju tokom radnog dana – i vaš radni prostor mora da se prilagodi u skladu s tim. Covorking prostori kombinuju čitav niz radnih okruženja kako bi odgovarali različitim stilovima rada.

Nudeći više raznolikosti od tradicionalnih kancelarija, ali i više strukture u poređenju sa radom od kuće, prostori za covorking su optimizovani za produktivnost. Napredak je lak u namerno dizajniranim prostorima, a nematerijalne stvari poput muzike u pozadini, prirodnog svetla i prilagođene temperature vazduha održavaju vas energičnim i osveženim.

Pored toga, covorking rešava problem koji je često povezan sa radom od kuće, a povezan je sa teorijom kapitala. U kancelarijskom okruženju možete da posmatrate rad svojih kolega – kako rade, kada dolaze svaki dan – što služi kao referentna tačka za praćenje vašeg učinka. Kada se ovo eliminiše u okruženju kućne kancelarije, može biti teško ostati produktivan i uvek je na umu pitanje „Da li je ovo dovoljno?“. Okruženje sa ljudima čini vas fokusiranim, a takođe vam omogućava da se lako opustite tokom pauze za kafu ili šetate napolju.

prednosti rada u coworking space-u
7 prednosti rada u coworking space-u

Izlazak iz svoje zone komfora 

Ako niste navikli da otvoreno brujite kroz kancelarijski posao ili socijalni aspekt covorkinga, stalno promenljivo radno okruženje u početku može biti izazov. Ali izlaskom iz zone komfora, upoznavanjem novih ljudi i svakodnevnim radom u različitim okruženjima, od vas se zahteva da ostanete inovativni i kreativni, suočeni sa nesigurnošću – osobinama sličnim onima koje su potrebne startup-u da raste.

Prema kliničkom psihologu i autoru dr. Elizabeth Lombardo, izlazak iz svoje zone komfora da bi isprobao nove stvari i razmatranje različitih perspektiva pomaže u podsticanju inovacija i preduzetništva. Izazov vas održava pokretnim, što vas opet vodi ka većem uspehu u poslovnom i privatnom životu.

Wellness i ravnoteža između posla i života

Vežbanje tokom radnog dana povezano je sa povećanom produktivnošću i pojačanim kognitivnim sposobnostima, a aktivnosti poput meditacije i joge mogu da podstaknu fokus i podstaknu kreativnost.

Uvedi strukturu u svoj dan

Radni dan kod kuće može da prođe „u magli“, sa minimalnom strukturom i bez odvajanja života kod kuće od poslovnih obaveza. Kao rezultat, ovaj raspored vas može učiniti da radite duže, posle vremena koje ste trebali da završite: provere e-pošte iz kreveta ili čitanje projektnih planova pre jutarnje kafe.

Covorking prostori nude vam strukturu vašeg dana, pružajući mesto na koje možete doći svako jutro i otići nakon završetka posla. Kad god odlučite da započnete svakodnevni rad, otkrićete da ova struktura pomaže u sprečavanju spontanog puzanja radnog veka u vaše slobodno vreme.

Prednosti coworking prostora zavisi od vaših poslovnih potreba

Možda se sve prednosti covorking prostora ne odnose na vas lično – možda istražujete prednosti udaljenih timova ili pre nego što zaposlite talente negde drugde. Bez obzira na vaše profesionalne potrebe, fleksibilnost je srž saradnje, a iskustvo možete prilagoditi svom timu, kompaniji, klijentima ili kreativnim aktivnostima.

Bilo da ste preduzetnik koji traži investitore, kreativac koji traži saradnike ili uspostavljeni tim koji traži nove klijente, covorking prostor može biti inkubator novih prilika. Ove živahne zajedničke kancelarije pomažu vam da povećate produktivnost i podstaknete nove veze. Pored toga, pružaju vam fleksibilnost da radite kada želite, gde želite i rangirate poslove kako vam odgovara.

Možda vas zanima