Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996

Qualcomm Snapdragon 820 performanse

Snapdragon koristi procesor čiji je proizvođač Qualcomm, a njegovo ime je Kryo. Ovaj četvorojezgarni procesor ima 2 jezgra koja su zadužena za najzahtjevniji mogući rad, a druga dva ciljano troše puno manje struje tako da su zadužena za svakodnevnu upotrebu. Ideju da je manje jezgara bolje od više jezgara su ukrali od Apple-a. 

Na prezentaciji su objasnili kako trenutni operativni sistemi na telefonima nisu u stanju da koriste više od 2 jezgra istovremeno, tako da je bolje imati dva jaka jezgra namijenjena za najzahtjevnije poslove, nego kao kod kineskih telefona koji imaju osam jezgara, a niti jedno nije nešto puno jače od drugog. Quality over quantity – kvalitet je bolji od brojnosti. Isto tako je sada sam procesor u stanju da prepozna slike na kojima se nalaze odre?eni ljudi tako da možete vidjeti sve slike koje imate na telefonu, a  vi ste na njima.

Radiće brže od svog prethodnika, a  istovremeno će trošiti manje energije od njega. Maksimalna brzina  uploada  je sada 150Mbps. Ono što je mnoge impresioniralo je činjenica da nova antena omogućava puno stabilnije razgovore preko Wifi, a ta tehonologija je primijenjena prvi put na LG V10. Antena se prilagođava vašem držanju telefona.

GPU-Qualcomm Adreno 530 GPU  (Jedinica za obra?ivanje grafike)

Qualcomm Adreno 530 GPU  je posebni grafički procesor čija je jedinstvena funkcija ubrzano stvaranje i prikazivanje slika na ekranu. Svrha njegove  cjelokupne  arhitekture je da bude u stanju paralelnog obrađivanja velikog bloka podataka. Ovaj GPU je sada sposoban da dijeli virtuelnu memoriju sa procesorom,što je do sada bilo moguće samo na računarima. Svi telefoni mogu reprodukovati video u 4k rezoluciji i to na 60fps. To se odnosi prvenstveno na VR sa kojim se čak i noviji telefoni teško nose. 40 % manja potrošnja energije i 40% bolje performanse  kada se poredi sa Adreno 430.  Sada će se korisnici ovih procesora moći upustiti u profesionalno fotografisanje,  zbog toga što je sada omogućeno DSLR fotografisanje,  koje imaju svi profesionalni fotoaparati.

Svaki API obezbjeđuje interfejs  za jezike visokog nivoa, kako bi bili u stanju da nam dostave bolju grafiku za mnoge aplikacije.

qualcomm snapdragon 820 msm8996
Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996

Digital Signal Processing (Obrada digitalnog signala)

Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996 ima specijalizovani procesor koji je zadužen za obradu digitalnog signala. Koristi se za radnje koje ne zahtijevaju puno energije kao npr.  zvuk, video i pristup mreži vašeg mobilnog operatera. Svaki analogni signal se konvertuje u digitalni, a njega onda obrađuje DSP na nižoj latenci, i na taj na?in se poboljšavaju performanse.Takođe će telefoni sa Qualcomm Snapdragon 820 procesorom sada moći sami procijeniti koji je tip konekcije najbrži i automatski će se povezivati na nejga.

Telefoni sa ovim procesorom su:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima