back to top

Šta je Wi-Fi 7? Kratak vodič za najnoviji Wi-Fi standard

Standard Wi-Fi veze postoji od 21. septembra 1996. godine. Od tada do danas dobili smo čak šest novih standarda, od kojih je svaki nudio brže, bolje i sigurnije veze. To je Wi-Fi 7 najnoviji standard Wi-Fi Alliance za bežične mreže i korisničke uređaje.

Imajući to u vidu, to je ogroman skok u brzini i povezivosti u odnosu na prethodne Wi-Fi standarde, kao što su Wi-Fi 6E i Wi-Fi 6. Najnovija Wi-Fi generacija službeno je predstavljena na CES 2024 08. januara 2024. sa sertifikacije uređaja trenutno su u toku u velikom obimu. U ostatku ovog članka, ukratko ćemo reći što do sada znamo o Wi-Fi 7 standardu i koje nadogradnje donosi u odnosu na prethodne Wi-Fi standarde.

wi-fi 7

Mogućnosti i prednosti prelaska na Wi-Fi 7

Tehnički, Wi-Fi 7, ili IEEE 802.11be, je najnovija generacija standarda Wi-Fi Alliance IEEE 802.11 koji regulišu sve bežične mrežne uređaje pod “Wi-Fi” brendom. Broj 7 označava da se trenutno nalazimo u sedmoj generaciji Wi-Fi tehnologije. Ovo su glavne karakteristike Wi-Fi 7 standarda:

  • Ultrabrz prenos podataka: teoretske maksimalne brzine sa Wi-Fi 7 premašile su 40 Gbps, što je četiri puta brže od prethodnih Wi-Fi 6E/Wi-Fi 6 generacija.
  • Upotreba sva tri opsega: Wi-Fi 7 uključuje sva tri opsega spektra: 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz.
  • Wi-Fi 7 CERTIFIED: Sa lansiranjem Wi-Fi 7, Wi-Fi Alliance je uveo program “Wi-Fi CERTIFIED 7” za promociju uređaja koji ispunjavaju uslove na najnoviji Wi-Fi standard.
  • Kanali od 320 MHz: Wi-Fi 7 kanala koriste kanale od 320 MHz, dvostruko više od Wi-Fi 6E/Wi-Fi. Ovo poboljšava propusni opseg, odnosno brzinu prijenosa podataka.
  • 16 prostornih tokova: Wi-Fi 7 ima dvostruko više prostornih tokova u poređenju sa Wi-Fi 6, što ga čini mnogo širim kanalom za rješavanje problema zagušenja mreže na mjestima s puno ljudi.
  • Multi-link operacije (MLO): Karakteristika Wi-Fi 7 okvira, MLO tehnologija osigurava da i uređaj i pristupna tačka (AP) mogu istovremeno koristiti opsege od 2,4 GHz i 5 GHz.
  • 4096 Kvadraturna amplitudna modulacija (QAM): QAM je tehnički termin koji se koristi za mjerenje spektralne efikasnosti mreže. Wi-Fi 7 je, na 4096-QAM, četiri puta brži od Wi-Fi 6 1024-QAM. To znači 20 posto veću spektralnu efikasnost.

Kako radi Wi-Fi 7?

Odgovor zavisi od uređaja krajnje upotrebe. Wi-Fi 7 radi kao prethodni Wi-Fi standardi i kompatibilan je sa Wi-Fi 6E/Wi-Fi 6 i Wi-Fi 5. Ako imate pristupnu tačku (AP) kompatibilnu sa Wi-Fi 7, ne trebate da promenite svoj trenutni laptop ili pametni telefon, jer će biti povezan na istom opsegu kao i ranije. Međutim, kako bi Wi-Fi 7 radio u svom punom potencijalu za maksimalnu brzinu i prednosti propusnog opsega, razmislite o nadogradnji na klijentski uređaj koji je također certificiran za Wi-Fi 7, zajedno s Wi-Fi certificiranim ruterom. Kada su oba Wi-Fi 7 certificirana, zahvaljujući tehnologiji Multi-Link Operations (MLO), serverski uređaj se može povezati s ruterom na više opsega.

Recimo da vaš laptop kompatibilan sa Wi-Fi 7 ima kapacitet u opsegu od 2,4 GHz. Automatski će poslati zahtjev na 5GHz opseg rutera, što znači da vašem laptopu daje više opcija za finansiranje nizvodnih paketa podataka. Drugim riječima, ako se vaša Wi-Fi veza iz bilo kojeg razloga prekine, po prvi put ikad, vaš klijentski uređaj ima opciju da se vrati na drugu mrežnu cijev. To dovodi do visoke dostupnosti i efikasnog pristupa Internetu. Ranije su vam Wi-Fi 6E i Wi-Fi 6 dozvoljavali korištenje samo jednog opsega. Kada i klijent i ruter koriste isti Wi-Fi 7 standard, smanjuje se kašnjenje veze i poboljšava ukupna stabilnost Wi-Fi mreže.

wi-fi 7 ruter
Wi-Fi 7 ruter

Koji uređaji podržavaju Wi-Fi 7?

Da, uvođenje Wi-Fi 7 je već počelo, ali uređaji kompatibilni sa Wi-Fi 7 su skupi. Na primjer, Netgear je najavio svoj tropojasni Wi-Fi ruter Nighthawk (RS700S) koji pruža brzine do 19 Gbps. Radi na kanalu od 320 MHz i može se skalirati za povezivanje do 200 uređaja istovremeno. Trenutno ruter košta oko 700 dolara.

TP-Link također nudi tropojasni Wi-Fi 7 ruter, Archer BE550 od 300 USD, koji pruža brzine od 9,2 Gbps, kanal od 320 Mbps i MLO. Pored TP-Link-a, Asus i Linksys su takođe lansirali komercijalne Wi-Fi 7 rutere.

Pored rutera, najavljuju se i Wi-Fi 7 kompatibilne Wi-Fi kartice. Na primjer, postoji Intel sertifikovan Wi-Fi adapter za laptop i desktop računar: BE200NGW. Podržava kanal od 320 MHz, tri opsega od 2,4, 5 i 6 Ghz i brzinu prijenosa podataka od 9,3 Gbps. Umetnite ga u bilo koji Intel laptop sa kompatibilnim Wi-Fi modulima.

Neki proizvođači čipova i uređaja već su tvrdili da su Wi-Fi 7 kompatibilni prije nego je Wi-Fi 7 CERTIFIED službeno najavljen od strane Wi-Fi Alliance. Trenutno svi čekaju zvaničnu potvrdu Wi-Fi CERTIFIED 7. Budući da je Wi-Fi najpouzdaniji standard za kompjutersko umrežavanje na svijetu, proizvođači uređaja će se postrojiti da prebace svoju opremu na Wi-Fi 7. Tek 2024. , Wi-Fi Alliance očekuje više od 233 miliona pametnih telefona, računara (laptop i desktop računara), tableta i rutera koji će imati Wi-Fi 7 sertifikat i koji bi trebalo da uđu na tržište ove godine.

 

Trebate li nadograditi na Wi-Fi 7?

Ako želite posjedovati ili već posjedujete “pametnu kuću”, nije naodmet znati da bi Wi-Fi 7 jednog dana trebao biti zadužen za povezivanje svih uređaja. Trenutno je najveći izazov to što je vrlo malo uređaja kompatibilno s novim bežičnim standardom. Nadalje, nisu sve navedene funkcije dostupne na svim uređajima. Iz perspektive klijenta, nema dovoljno pametnih telefona i laptopa sa Wi-Fi 7 mogućnostima, iako možete koristiti Wi-Fi 7 adapter sa Intel laptopima.

Mišljenja velike većine stručnjaka su da bi korisnici trebali sačekati još nekoliko mjeseci, barem do jula ove godine, dok cijene Wi-Fi 7 ruteri neće biti sniženo i dok Wi-Fi 7 ne postane još prihvaćeniji i proširen na uređaje. Ako ne žurite, ne bi bilo loše pričekati do kraja ove godine kako biste u potpunosti prešli na novi Wi-Fi 7 Wi-Fi standard povezivanja. Bez obzira na sve, Wi-Fi 7 bi, također prema mišljenju mnogih stručnjaka, trebao donijeti višestruka poboljšanja u pogledu povezivanja, kako između više uređaja na bliskoj udaljenosti, tako i između ličnih uređaja korisnika i kućnih uređaja.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta je Wi-Fi 7? Kratak vodič za najnoviji Wi-Fi standard prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima