Važne stvari o kojima treba razmišljati prije odlaska u online kupovinu!

Online kupovina je revolucionirao maloprodaju, uglavnom na bolje, ali neke kupovine zahtijevaju više pažnje i pažnje od drugih. Postoje neke stvari na koje biste trebali obratiti posebnu pažnju prije nego što počnete kupovati putem interneta. Osim toga, neke stvari je možda ipak bolje kupiti “offline” nego “online”, jer postoje mnoge zamke za koje možda ne znate. O kakvim se stvarima radi, pročitajte u nastavku!

 

Potrebna je dužna pažnja

Da budemo jasni: ne kažemo da nikada ne biste trebali kupiti bilo koji od ovih artikala na mreži, samo da postoji povećan nivo rizika uključen u neke od ovih kupovina. Mnogi od ovih rizika mogu se ublažiti oprezom ili jednostavno uzdržavanjem od kupovine i trošenja novca negdje drugdje. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada kupujete bilo šta na internetu je da ako izgleda previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno je tako.

ljekarna-online

Dodaci prehrani i lijekovi

Industrija dodataka prehrani je uglavnom neregulisana. Dodaci prehrani uključuju vitamine i minerale, ali i formule za mršavljenje, proizvode dizajnirane za povećanje nivoa energije ili tablete i pudere koji obećavaju poboljšanje seksualnih performansi. Zahvaljujući zakonu donesenom 1994. godine, američka uprava za hranu i lijekove nije bila u mogućnosti da adekvatno reguliše industriju, zbog nedostatka zahtjeva za testiranje. To znači da proizvodi ne moraju biti testirani prije nego što se iznesu na tržište, a proizvođači ovih proizvoda mogu iznositi tvrdnje koje nisu nužno dokazane u kliničkom okruženju.

Slična je priča i u inostranstvu, plus priroda kupovine putem interneta omogućava uvoz proizvoda iz inostranstva, često uz mali nadzor vlade. Neki dodaci mogu biti gori od drugih, čak i ako vjerujete izvoru. Testovi koje je proveo ConsumerLab otkrili su probleme sa tri od četiri suplementa spiruline, pri čemu je jedan uzorak bio kontaminiran olovom. Bilo je mnogo drugih izvještaja o pojavljivanju teških metala, salmonele i toksičnih gljivica u dodacima prehrani. Čini se da je odgovor da se pobrinete da vaš brend suplemenata bude nezavisno verifikovan od strane renomiranih laboratorija.

Kada je u pitanju medicina, online apoteke postoje i pružaju vrijednu uslugu u svijetu nakon pandemije, ali trebate koristiti samo one kojima vjerujete. Ne kupujte sa sajtova bez imena ili sa stranih sajtova koje ste videli u onlajn oglasima. Mnogi prodavači su motivisani pompom ili takozvanim “hipeom”, što se moglo vidjeti u izvještajima iz proteklih nekoliko godina, kada su se mnoge “cjepiva” za Covid-19 pojavile na internetu. Hype pokreće potražnju, a potražnja pokreće profit. Iz tog razloga, uvijek se dobro informirajte prije kupovine bilo kojeg proizvoda, posebno kada su u pitanju lijekovi, vakcine i slični preparati.

facebook marketplace

Polovna roba na sajtovima sa malim brojem reklama

Facebook Marketplace je online usluga dizajnirana za kupovinu robe lokalno, idealno licem u lice. Možete se dogovoriti s prodavcem da nešto kupite online i da vam to pošalje, ali nećete imati nikakvu zaštitu. To je ekvivalent u stvarnom svijetu slanju računa putem pošte.

Iz tog razloga postoje aukcijske web stranice poput eBaya. Uz eBay, kvalifikujete se za zaštitu kupaca (dok prodavac dobija zaštitu prodavca, pod pretpostavkom da su ispunjeni svi zahtevi). Nemojte koristiti Facebook Marketplace za kupovinu artikala od prodavača koje ne upoznate lično. Umjesto toga koristite web stranice poput eBay ili Etsy, ili postavite vlastitu internet trgovinu koristeći uslugu kao što je Shopify. Bezbrojne Facebook Marketplace prevare zavise od toga da se kupci nikada ne sretnu licem u lice, tako da ako morate da koristite platformu, trebalo bi da insistirate da se sastanete licem u lice.

amazon alternative

Elektronski uređaji dostupni po veoma niskim cijenama

Krivotvorena elektronika može se pronaći čak i na najvećim i najcjenjenijim platformama za online kupovinu, uključujući gigante poput Amazona. Uobičajeni falsifikati uključuju lažne memorijske kartice koje ne rade jednako dobro kao prave, lukave USB diskove i druge loše ugrađene kompjuterske periferije, i previše dobre slušalice ili slušalice.

Iz tog razloga, uvijek je dobro kupovati proizvode i usluge na provjerenim prodajnim mjestima. Na Amazonu možete vidjeti odakle se artikal šalje na stranici artikla. Ako ništa nije navedeno, to znači da je artikal došao direktno iz Amazonovog skladišta i da je vjerovatno originalan. Ako vidite nešto znatno jeftinije od sličnih stvari, trebali biste odmah posumnjati. U najboljem slučaju, prodavac prodaje direktno kupcu, bez posrednika. U najgorem slučaju, prodaju artikle koji nisu ni blizu snižene cijene koju traže.

Čitanje recenzija neće nužno pomoći, jer prevaranti znaju kako koristiti lažne recenzije da povećaju svoje ocjene. Prije nego što saznate o čemu se radi i da ste prevareni, stavka je uklonjena i prevaranti su prešli na sljedeću prevaru. U međuvremenu će vam ostati loša roba za koju nećete dobiti zvaničnu garanciju.

stara kreditna kartica

Digitalni kodovi

Jeftini kodovi za digitalne igre ili poklon kartice za izlog trebali bi odmah zazvoniti za alarm. Ne govorimo o malom popustu od 10%, gdje vas poklon kartica od 50 USD košta samo oko 45 USD, već o značajnim sniženjima cijena od 20% ili više. Ovi kodovi se često kupuju ukradenim kreditnim karticama jer se kodovi lako mogu nabaviti, odmah se šalju i mogu se lako prodati. Ovisno o politici provajdera, kodovi za kupovinu kupljeni na ovaj način mogu ugroziti vaš račun. Na primjer, Microsoft može smatrati kupovinu poklon kartice po sniženoj cijeni kao tržišnu krađu, što bi moglo dovesti do ukidanja vašeg Xbox naloga.

Problem s korištenjem ukradenih kreditnih kartica za kupovinu veleprodajnih kodova igara je dobro dokumentiran. Na kraju, izdavač ili programer je taj koji gubi kada se ukradena kartica označi i novac se vrati. Indie programer TinyBuild tvrdi da je izgubio 450.000 dolara od G2A prevaranta.

 

Memorabilije i autogrami

Lažni suveniri i autogrami mogu se prodavati online i offline, a mnoge kompanije su optužene za prodaju lažne robe. Kupovina preko interneta je još veći problem, jer ne možete lično pregledati artikal ili dovesti nekoga boljeg. Ovdje je važna reputacija prodavca, ali i kupovina putem usluge koja vam pruža određeni nivo zaštite kupca.

viagogo

Ulaznice za događaje

Ako svoju kartu za događaj kupite negdje drugdje osim kod službenog prodavca karata, preuzimate rizik. Ovo može biti problem kada je emisija koju želite da prisustvujete rasprodata, a možda ćete želeti da se obratite veb lokaciji preprodavača ili Facebook Marketplace-u da biste dobili ponudu.

I sami smo bez problema kupovali i prodavali karte za koncerte na Facebooku, ali uvijek je postojao element rizika. Budite posebno oprezni prema web stranicama prodavača poput ViaGoGo, koje se često pojavljuju u Google ili Facebook oglasima kada pretražujete karte za događaje. Poznato je da uslugu koriste prevaranti sa malo zaštite kupaca.

 

Dodatne prevare na koje morate biti spremni

Internet je igralište za prevarante, tako da nije iznenađenje pronaći sve moguće šeme na internetu. Od e-mailova koji pokušavaju da lažiraju vaše lozinke do prevara tehničke podrške, lažnih regrutatora i sumnjivih Facebook takmičenja, internet je pun svih vrsta zamki. Stoga, uvijek treba biti na oprezu.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Važne stvari o kojima morate razmišljati prije odlaska u online kupovinu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima