(VIDEO) Pomoć u medicini: Egzomišići impresivno povećavaju snagu tijela

Objavljeno na:

Za razliku od egzoskeleta s motorima koji djeluju i kao mišić i kao kost, pružajući snagu kao i strukturnu potporu, egzomišići koriste vlastitu strukturu tijela i jednostavno odgovaraju dodatnom silom. Kao rezultat toga, mnogo su lakši i manje glomazni, ali su također ograničeni u tome koliko sile mogu isporučiti, obzirom na to koliko mogu podnijeti ljudske kosti i zglobovi.

Tim ETH-a razvio je Myoshirt egzomišićni nosivi sustav za nadlakticu i podlakticu opremljen senzorima u tkanini koji prenose podatke o impulsima kontrole mišića u kontrolnu kutiju, koja obrađuje informacije u stvarnom vremenu i odlučuje kada će aktivirati umjetne mišiće. Mišiće čine kratki Dyneema kabeli poravnati paralelno s mišićima nositelja.

“Skraćujući sajle kako se mišići skupljaju, Myoshirt može doprinijeti snazi ​​na suptilan, diskretan, intuitivan i prilagodljiv način”, navode istraživači ETH Zuricha.

Tim ETH-a razvio je Myoshirt posebno kako bi poboljšao snagu i izdržljivost osoba s ograničenom ili smanjenom pokretljivošću, te je izvršio mali test, stavljajući jedinicu na 10 osoba bez ikakvih tjelesnih oštećenja, jednu na osobu s mišićnom distrofijom i jednu s povredom leđne moždine.

U testu izdržljivosti, koji je zahtijevao od ljudi da podignu ruke i/ili predmet i drže ih gore, zdravi su ispitanici mogli zadržati položaj trećinu vremena duže s aktivnim egzomišićnim sustavom nego bez njega. Rezultati su bili još bolji za druga dva pa je pacijent s mišićnom distrofijom doživio povećanje izdržljivosti od 60 posto, a pacijent s ozljedom leđne moždine čak od 300 posto.

Prije nego što postane komercijalni proizvod, tim kaže da Myoshirt treba dodatno minijaturizirati i modernizirati kako bi bolje stajao ispod odjeće, i po mogućnosti mu smanjiti težinu. Upravljačka kutija i postavka motora aktuatora trenutno zajedno teže 4 kg i nalaze se u kutiji na stolu umjesto da budu pričvršćeni za odijelo. Kao takav, Myoshirt je trenutno prikladan samo za ljude koji se kreću u invalidskim kolicima.

Tim se za sada usredotočuje na jedan pokret mišića, odnosno povećanje aktivnosti mišića ramena kada korisnici podižu ruke, iako bi kao koncept mogao raditi s nizom drugih mišićnih skupina. Iz tog razloga, tim surađuje s tvrtkom MyoSwiss AG, spinoffom ETH Züricha koji razvija egzoskelete koji su trenutno posebno dizajnirani da pomognu u snazi ​​nogu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Machine Intelligence, a uređaj u akciji možete vidjeti u ovom videu.

(VIDEO) Pomoć u medicini: Egzomišići impresivno povećavaju snagu tijela Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Povezano