[Vodič za početnike] BeReal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

BeReal je društvena mreža koja sve više dobija na značaju i kroz nju možete pokazati svijetu svoje pravo “ja”. Evo kako ova mreža funkcionira i kako joj se možete pridružiti.

BeRealje nova aplikacija (društvena mreža) za dijeljenje Fotografija ali bež iskri i glamur (kako je izraženo u Instagram). Aplikacija o kojoj je riječ privlači pažnju (do sada) uglavnom među mladima i generacijom Z. Za razliku od tradicionalnih društvenih medija, ova aplikacija korisnicima daje nefiltriran pogled u živote drugih. Svaki dan objavite samo jednu jedan fotografija onoga što radite u onaj pravi vrijeme.

U nastavku ćemo detaljnije pogledati šta je BeReal, kako radi i po čemu se razlikuje od ostalih konkurenata.

Šta je BeReal?

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

BeReal je upravo ono što sama riječ zvuči – aplikacija koji ljudima omogućava da budu autentičan verziju sebe. Doslovno.

Recimo to ovako; Iako postoje mnoge prednosti društvenih mreža, većinu slika ljudi vidimo na internetu, posebno na Instagram i SnapchatVeoma je jak uređeno. S jedne strane, to su stvarni ljudi, ali sa nešto svjetlije puti, oštrijom linijom vilice, bujnijom kosom, bjeljim zubima i, naravno, punijim usnama. Slikano, slučajno, u idealnoj pozi.

BeRealmreža koju je stvorio Alexis Barreyat, podstiče ljude da prestanu da pretjeruju i uređuju slike i da se predstave onakvima kakvi jesu u datom trenutku. Ova aplikacija zasnovana na slikama je “Snapchat bez filtera” i “Instagram bez uređivanja“.

Vaše slike je moguće dijeliti samo sa prijatelji ili ih možete uraditi javnosti tako da ih svi mogu vidjeti, čak i ako nisu bili vaši “prijatelji” na ovoj platformi. Slično tome, također možete vidjeti šta vaši prijatelji rade i kontaktirati ih putem aplikacije.

Kako funkcioniše BeReal?

Svaki dan aplikacija će od vas tražiti da napravi to slika in ograničeno temporalni by dva minuta. Aplikacija će istovremeno snimiti sliku s prednje i stražnje kamere, prikazujući vas i vaš život. Ovi upiti su nasumični, tako da ako dobijete upit u 17 sati danas, to bi moglo biti sutra u 11 sati – niko ne zna kada je sljedeće “slikanje”.

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

Koja je korist od ovoga? Nećete unaprijed pripremati sebe i svoju okolinu za slike jer naravno neće biti autentične.

Možete ponovo slikati ako vam se prva ne sviđa, ali aplikacija će reći vašim prijateljima koliko ste ih puta snimili opet snimljen. Ako vaša objava prelazi period od dva minuta, vaši prijatelji će biti obaviješteni jer to može značiti da ste promijenili okruženje ili ste odvojili malo vremena da izgledate “pristojno” na slikama.

Aplikacija vam također omogućava da reagujete na BeReals preko vaših prijatelja RealMy-Ja. Međutim, morat ćete snimiti sliku kako biste uhvatili svoju reakciju, a ne samo ukucati neke generičke emoji sličice.

Na primjer, ako vaš prijatelj objavi smiješnu sliku svog ljubimca, kliknite na RealMy koji se smije i plače i slika ti lice kao da se smiješ. Slično tome, ako vam se sviđa neka objava, možete staviti palac gore i reagirati na tu sliku.

RealMy će se pojaviti na dnu objave kao i druge aplikacije. Uz svoj RealMoji, možete vidjeti i reakcije drugih ljudi.

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

Imajte na umu da, iako možete koristiti BeReal bez objavljivanja bilo čega, ne možete vidjeti nijednu objavu svojih prijatelja ako sami ništa ne objavite. Da, nema više “uhođenja” prijatelja sa nula vlastitih postova.

Započnite sa BeReal-om

Budući da je neke od funkcija aplikacije teško razumjeti, uključili smo mini vodič koji objašnjava kako ih koristiti. Dakle, počnimo sa kreiranjem naloga.

1) Kreirajte korisnički nalog

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

BeReal je dostupan za Android i iOS korisnika. Da započnete, preuzmite aplikaciju iz svoje trgovine aplikacijama. Unesite svoje telefon broj, Ime i prezime, Datum rođenja i korisnik Ime da kreirate nalog.

Primićete kod za potvrdu na broj telefona koji ste uneli u prethodnom koraku. Zatim unesite kod za nastavak.

2) Pronađite prijatelje

Nakon što se prijavite, aplikacija će vas pitati pristup tvoj kontakti da bi bilo lakše dodano tvoje prijatelji. Ako vaši prijatelji ne koriste aplikaciju, nećete ih pronaći. Također možete kliknuti na “Nemoj dopustiti” (Ne dozvoli) da spriječite aplikaciju da pristupi vašim kontaktima. U tom slučaju, morat ćete tražiti jednu po jednu osobu i ručno je dodati kao prijatelja.

3) Kreirajte i objavite slike

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

Aplikacija će od vas tražiti napravi to slika odmah poslije šta vi kreirate korisnik račun. U stvari, poslat će vam obavijest da snimite sliku. Kliknite na to obavještenje i snimite dvije slike (sa zadnje i prednje kamere) u roku od dvije minute od prijema.

Zatim dodajte natpis za sliku i odaberite da li želite da je pokažete samo svojim prijateljima ili svima na BeReal mreži. Kliknite na “poslati” (Pošalji) za objavljivanje objave sa slikama. Sve slike koje snimite bit će vidljive u “Uspomene” (Memorije), kojoj možete pristupiti klikom na ikonu korisnika u gornjem desnom uglu početne stranice.

Ako ne objavite sliku kada vas BeReal pita, jednostavno nećete moći da vidite BeReals svojih prijatelja za taj dan.

BeReals drugih možete pogledati u rubrici “Discovery” u samoj aplikaciji. Da biste reagirali na njih, kliknite na emoji sličice u donjem lijevom kutu objave.

4) Izbrišite svoj BeReal (slike, a ne račun!)

[vodič za početnike] bereal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život

Niste zadovoljni slikom koju ste postavili? Možeš je imati za brisanje. Međutim, BeReal ti omogućava brisanje samo jedne slike dnevno. Kliknite na sliku i odaberite “Obriši moj BeReal” (Izbriši moj BeReal). U sljedećem prozoru odaberite zašto želite da izbrišete svoj BeReal i pritisnite “Izbriši” (Izbriši).

5) Pogledajte lokaciju svojih prijatelja

Konačno, imamo kartu sličnu onoj na Snapchat, koji vam omogućava da vidite gdje su vaši prijatelji. Međutim, ova funkcija nije obavezna, pa ako je aplikacija ne dajte dozvolu za pristup tvoj lokacijavaši prijatelji vas neće moći “locirati”.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pošta [Vodič za početnike] BeReal – savršena (društvena) mreža za (ne)savršen život prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima