Xiaomi Redmi 3S recenzija

Xiaomi Redmi 3S se pojavio u Junu 2016 godine. Poredeći ga po sepcifikacijama dosta je sličan svome prethodniku Xiaomi Redmi 3.

Xiaomi Redmi 3S – Dizajn

Xiaomi se držao svoga prvobitnog dizajna. Ako uporedimo Xiaomi Redmi 3 i Redmi Note 3 vidjeti ćemo da ovi uređaji imaju dosta sličnosti što se tiče polja estetike.

Ako pogledamo dimenzije Redmi 3 i Redmi 3S vidjeti ćemo da su one identične, tačnije 139.3 x 69.6 x 8.5 mm.

Pozicije senzora na prednjem dijelu telefona kao i zadnjem su isti. Stim da Xiaomi Redmi 3S ima senzor otiska prsta.

Dugmi?i i njihova pozicija isti kao u Xiaomi Redmi 3.

Dugme za paljenje i gašenje kao i dugme za pojačavanje i smanjivanje zvuka naći ćete na gornjem dijelu desne strane telefona, što je odlično i standardno mjesto za današnje uređaje.

Na gornjem dijelu uređaja možemo pronaći IR odašiljač za prebacivanje TV kanala. IR odašiljač možete kontrolisati sa Mi Remote aplikacijom koja dolazi već instalirana, ali imajte na umu da nudi veoma malu podršku za televizore koji nisu iz Kine. Dobra vijest je što danas imamo mnogo aplikacija koje mogu da zamijene ovu default aplikaciju. Jedna od mojih omiljenih je Peel Smart Remote.

Nemamo kapacitivno dugme sa osvjetljenjem na dnu ekrana, ali zato imamo LED indikaciju u više boja, što je svakako lijepo za imati.

screenshot_3-e1470081009860

Displej

Displej ovoga telefona nije onakav kao u visokobudžetnim telefonima. Ali za prosječnog gorisnika je sasvim odličan. Rezolucija iznosi 720 x 1280 pixela sa gusto?om od 294 ppi. Ekran je 5 ” , isti kao u Redmi 3. Nasljednik displeja je zadržao i neke od manjih mana svoga prethodnika Redmi 3. Naime radi se o tome  kada gledate displej iz par određenih uglova možete vidjeti prebačaje u boji.

Redmi 3S također ima malo poboljšanu osvijetljenost ekrana u usporedbi sa Redmi 3. Kada smo testirali  primijetili smo da osvjetljenost koju pruža displej pravi probleme na direktom suncu. Proizvodač je ovo probao da riješi putem software-a MIUI 7.3 ali izgleda da sam displej nije dovoljno jak. Boje koje proizvodi displej Redmi 3S su mnogo bolje, dublje i živahnije od displeja na Redmi 3.

xiaomi3s
Xiaomi Redmi 3S displey

Performans

xiaomi-redmi-3s-vs-redmi-3-pro-1024x576

Srce ovoga telefona je Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 ćipset. Procesor je četverojezgreni 1.4 GHz Cortex-A53 i  Quad core 1.1 Ghz Cortex- A53. Naime Xiaomi je ugradio malo noviji čipset od onog kojega smo mogli pronaći u Xiaomi Redmi 3.

Zna se desiti da telefon zaštuca tačnije možete iskusiti u nekim trenutcima lag – ipak imajte na umu da je ovo telefon srednje klase.

Ure?aj dolazi u dvije verzije, tačnije  sa četverojezgreni 1.4 GHz Cortex-A53 i  Quad core 1.1 Ghz Cortex- A53 i 2GB RAM memorije i 3 GB RAM memorije.

Može li Xiaomi Redmi 3S izdržati igre koje svi volimo ? Naravno da je uspio izdržazi zahvaljujući novijem Ardeno 505 grafičkom čipu. Ono što je bitno i želimo naglasiti da u novijim igrama koje su baš zahtjevne možete iskusiti lag – ali ovo je sasvim normalno za cjenovni rang ovog telefona. Ako se pitate da li je bolji Xiaomi Redmi 3S od Redmi 3?- Da, osjeti se poboljšanje u performansama.

Hardver

Što se povezivosti tiče nećete naći mnogo problema. Unutar telefona imate sada već standardne 802.11n Wi-Fi, GPS i Bluetooth 4.1, koji rade potpuno dobro. Ono što je dodano je senzor otiska prsta baš kako se sada i očekuje.

Ovaj uređaj je otključan i ima dual-SIM mogućnosti, koja će biti odlična za one koji često putuju ili se jednostavno oslanjaju na različite operatere. I ako čak i niste u toj situaciji, jedan od tih SIM slotova može da se koristi kao microSD slot (do 256 GB).

xiaomi redmi 3s recenzija
Xiaomi Redmi 3S

Bio sam veoma iznenađen kada sam saznao da Xiaomi Redmi 3 ima poprilično glasan zvučnik. Ali ništa nije savršeno, pa tako i zvuk na ovom zvučniku može imati smetnje. Ipak, nemojte se previše brinuti oko toga. Rekao bih da je kod zvučnika najveći problem što je smješten sa zadnje strane, jer dosta remeti zvuk kada je telefon spušten na ravnu površinu. Također ako telefon držite horizonlatno ili vertikalno u rukama, može se desiti da rukom prekrijete zvučnike.

screenshot_4-e1470081628765

Ovaj telefon ima bateriju od 4100 mAh. Baterija ovoga kapaciteta je rijetka i na skupocijenim uređajima. Mala rezolucija i čipset koji troši malo snage rezultira dugo trajanje baterije. Uz neku normalnu upotrebu možete koristiti mobitel i dva dana bez punjenja, dok za one zahtjevnije korisnike baterija će trajati dan do dan ipo.

Skener prsta

Možda je neko od vas želio da kupi Xiaomi Redmi 3, ali ste odustali zbog nedostatka senzora za otisak prsta. Sada nemate izgovor Redmi 3S dolazi sa senzorom za otisak prsta.

pingerprint-300x171

Kamera identi?na Xiaomi Redmi 3

Xiaomi Redmi 3S ima zadnju kameru od 13 MP f/2.0 koja je sposobna da napravi neke veoma dobre fotografije. Još jednom napomenimo, ovo nije najbolji premium uređaj na tržištu, i to je nešto što ćete ovdje lako primijetiti. Postoji nedostatak kod dinamičkog raspona i tendencija da slike budu previše oštre. HDR pomaže, ali samo malo, ali osim toga čini snimanje slika sporije i često čini da slike izgledaju nerealno.

Ono što je dobri dio kamere je što MUI nudi mnoge opcije podešavanja kamere. Ako imate malo znanja iz fotografisanja vi ćete moći praviti jako lijepe fotografije.

Softver

Xiaomi Redmi 3S dolazi sa Android 6.0.1 Lollipopom, koji je presvučen MIUI 7.3. Dosta ljudi ne voli to što MIUI ima dosta sličnosti sa iOS, ali ako možete preboliti ovakve stvari shvatićete da je zapravo dobar UI za koristiti.

MIUI je zapravo lagan za korištenje, ali ipak nudi neke poprilično dobre funkcije i neka prilično napredna podešavanja, koje će se dopasti Android entuzijastima. Imate razne opcije poput snimanja poziva, zakazati promjene na profilu korištenja baterija, mijenjati boju LED indikacije i mijenjati veličinu displeja u modu za jednu ruku.

miui-7

Vjerovatno ne treba da očekujete previše ažuriranja za ovaj mobitel. Znam da to zvuči previše loše, ali telefon je prepristupačan i radi ono čemu je namijenjen, što ga stavlja na listu manjih prioriteta u većini slučajeva. Ipak, treba se napomenuti i da MIUI dobija svoja sopstvena ažuriranja, koja su poprilično česta.

Cijena

Cijena ovoga uređaja je 120$, ako ste iz BiH morate na ovu cijenu dodati  30% carine i PDV-a stoga će vas koštati oko 270 KM. Kod prethodno pomenutih partnera MobitelShop ovaj mobilni uređaj će vas koštati 320 KM sa godinu dana garancije. Treba napomenuti da se mobitel servisira u njihovom ovlaštenom servisu, a u slučaju samostalne kupnje mobitel bi morali poslati nazad u Kinu.

Zaključak:

redmi-3s-672x420
Xiaomi Redmi 3S recenzija

Xiaomi Redmi 3 je telefon kojega većina može priuštiti. Iako ima kućište od metala telefon i nije baš najbolje izrađen. Na području specifikacija mi korisnici imamo pravp da uvijek tražimo više. Ali za cijenu od 120$ ovaj telefon je jedan od najboljih u ovoj kategoriji. Ako tražiti novi telefon ja bi definitivno bacio oko na ovaj.

Dizaj je veoma elegantan, software je dobar, život baterije je veliki plus. Mana mu je loša osvjetljenost na suncu, i za osobe koje žele da Root-uju telefon i flashuju nove romove imajte na umu da je Bootlocker malo teže otključati.  Ovo je definitivno jedno od boljih ulaganja uloženo:dobiveno !

Možda vas zanima