back to top

Zastave sveta

Postoje mnoge zanimljive zastave sveta, ali u ovom tekstu ćemo opisati neke od najpoznatijih i zanimljivih.

Nekada je moć države, njen identitet i karakter, bio zastupljen simbolima poput zastava. I danas, uprkos modernoj tehnologiji i globalizaciji, zastave zadržavaju svoj značaj kao sredstvo prepoznavanja i izraza ponosa nacionalnog identiteta.

Uzmimo za primer zastavu Japana. Jednostavna na prvi pogled, ali duboko simbolična. Crveni krug na beloj pozadini predstavlja izlazeće sunce i naziva se “Nisshōki” na japanskom, što znači “zastava sunčevog znaka”.

Japan je poznat kao “Zemlja izlazećeg sunca”, a njegova zastava odražava tu ideju. Crvena boja sunca simbolizuje toplinu, ljubaznost i svetlost, dok bela boja pozadine predstavlja čistoću i iskrenost naroda.

Brazil ima još jednu prepoznatljivu zastavu. Zelena i žuta pozadina sa plavom sferom koja ima bele zvezde. Svaka zvezda predstavlja jednu od federalnih jedinica Brazila. Unutar plave sfere je natpis “Ordem e Progresso”, što znači “Red i napredak”. Ova zastava je fuzija različitih elemenata kulture i istorije Brazila, koji odražava njegovu raznolikost.

zastave sveta
Zastave sveta

Prepoznatljive zastave sveta – Zastava Južne Koreje

Zastava Južne Koreje, poznata kao “Taegeukgi”, je takođe zanimljiva. Na beloj pozadini, centralni crveno-plavi simbol predstavlja ravnotežu univerzuma: crvena gornja polovina simbolizuje pozitivne sile, dok plava donja polovina predstavlja negativne sile. Oko ovog centralnog simbola nalaze se četiri seta crnih traka, koje predstavljaju elemente: nebo, vatra, voda i zemlja.

Kada pogledamo zastave različitih zemalja, shvatamo da svaka od njih priča priču. Te priče obuhvataju istoriju, kulturu, religiju, ideale i vrednosti naroda koji žive pod tim zastavama. U današnjem svetu, gde se granice brzo brišu i gde je sve povezano, zastave podsećaju na bogatu tapiseriju različitih kultura i tradicija.

One su više od pukog komada tkanine; one su svedočanstvo o prošlosti, sadašnjosti i budućim aspiracijama nacije. Učenje o zastavama je putovanje kroz vreme, pružajući nam priliku da se povežemo s ljudima širom sveta na dubokom i značajnom nivou.

zastave sveta
Zastave sveta

Zanimljive zastave sveta – zastava Kirgistana

Postoje mnoge zanimljive zastave sveta, ali u ovom odeljku će se opisati zastava Kirgistana. Službena zastava Kirgistana usvojena je u martu 1992. godine od strane Vrhovnog veća zemlje.

Pozadina zastave je crvena boja koja simbolizuje hrabrost. U centru zastave nalazi se ukrašeno žuto sunce. Oko sunca postoji četrdeset jednako raspoređenih zraka, koji se na prednjoj strani zastave okreću u smeru suprotnom od kazaljke na satu, a na zadnjoj strani u smeru kazaljke na satu. Veruje se da sunce predstavlja mirni suživot i prosperitet, dok zraci simbolizuju desetine plemena koja žive na teritoriji Kirgistana.

Unutar samog sunca nalazi se prikaz tradicionalne kirgistanske muške nošnje, tzv. tunduka. Prikaz je stilizovan i u obliku prstena crvene boje koji predstavlja dom. Za druge zanimljive zastave sveta posetite internet ili otvorite enciklopediju koja pokriva temu nacionalnih zastava.

Na svetu postoji mnogo zanimljivih nacionalnih zastava. Sve je stvar ko gleda zastave i šta smatra zanimljivim.

Najstarije zastave sveta – zastava Škotske

Neke zastave sveta mogu se pohvaliti činjenicom da su među najstarijima na svetu. Među njima se izdvaja zastava Škotske kao najstarija. Škotska zastava ima beli krst na plavoj pozadini.

Taj krst je poznat kao krst svetog Andrije, zaštitnika Škotske, apostola koji je bio raspet na križu u obliku slova x jer je smatrao da nije dostojan da bude raspet na križu poput Hristovog. Škotska zastava se smatra najstarijom zastavom na svetu, a njen nastanak seže u 9. vek. Prema tradiciji, kralj Angus, oko 830. godine, moleći se za spas svoje vojske okružene Anglosaksoncima, vidi pojavu apostola Andrije.

U zoru, na plavom nebu, oblaci su formirali krst svetog Andrije. U bici između Škota i Anglosaksonaca, Škoti su pobedili. Od tog dana, prema legendi, škotska zastava je nastala. Kao i za najzanimljivije zastave, i za najstarije zastave sveta možete saznati više na internetu ili u nekoj enciklopediji.

zastave sveta
Zastave sveta

Najpoznatije zastave sveta – zastava SAD-a

Zastava Sjedinjenih Američkih Država može se pohvaliti titulom najpoznatije zastave sveta. Zastava Sjedinjenih Američkih Država je poznata kao “Stars and Stripes”.

Sastoji se od nekoliko horizontalnih linija crvene i bele boje te plavog dela sa belim zvezdama. Trinaest traka predstavlja trinaest osnivačkih država koje su se ujedinile u Sjedinjene Američke Države.

Prva zastava SAD-a usvojena je 14. juna 1777., manje od godinu dana nakon Deklaracije o nezavisnosti. Tada je zastava imala samo trinaest zvezda. Bilo je dvadeset sedam uzastopnih verzija, svaka usvojena kako bi odražavala povećanje broja država u Uniji. Trenutna verzija sa pedeset zvezda je službena verzija koja postoji od 4. jula 1960. godine, nakon integracije Havaja 1959. godine kao 50. države.

Ovo je također verzija koja se koristi najduže, više od 60 godina. Ova zastava je zastava federalne republike, dok svaka savezna država također ima svoju zastavu. Zastava SAD-a je prepoznata kao najpoznatija zastava sveta jer su SAD najpoznatija svetska država.

PREPORUKA

Možda vas zanima