22H2 ažuriranje za Windows 11 besprijekorno je donijelo podršku za najnovije procesore

Od prvog izdanja minimalnih specifikacija za Windows 11, Microsoft se suočio sa dosta kritika jer je odlučeno kako će novi operativni sistem biti ograničen na noviji hardver.

Uz to, značajnom broju računara je uskraćena mogućnost nadogradnje sa Windows 10 ili starijih verzija, i izgleda da će tako i ostati. Budući da je Microsoft uporan da su stariji modeli računara izostavljeni, nova ažuriranja za Windows 11 moraju biti dosljedna i podržavati najnovije procesore na tržištu. Upravo to se dogodilo sa ažuriranjem 22H2.

windows 11

Podrška za nove Intel i AMD procesore

Microsoft je nedavno učinio preuzimanje dostupnim svim korisnicima 22H2 ažuriranja za Windows 11. Radi se o najvećem ažuriranju za novi operativni sistem do sada, koje je donijelo veliki broj promjena zvuka i novih funkcija, ali je činjenica da je omogućila podršku za najnovije Intel i AMD procesore nekako prošla nezapaženo.

Prema sljedećem dokumentacijukoji je besprekorno ažuriran početkom oktobra, zvanično je podržan od strane Windows 11 Intelov procesor 13. generacije.

Još jedan dodatni niz dokumentaciju također je potvrdio da Windows 11 sada zvanično podržava i AMD-ova serija Ryzen 7000.

Microsoft je također najavio da Windows 11 neće imati podršku za Intelove procesore 7. generacije i AMD Zen procesore. Tokom prošle i ove godine spekulisalo se da bi Microsoft mogao popustiti i “ubaciti” ove modele procesora u okvire minimalnih specifikacija, ali to se neće dogoditi. Ovo takođe pokazuje da neće biti daljeg snižavanja standarda za Windows 11 u pogledu procesora i naglasak je sada na pružanju podrške za novije modele procesora kroz redovna ažuriranja.

Prošle godine, Microsoft je na listu dodao procesore Core X i Xeon W serije i sa sigurnošću možemo potvrditi da je ovo posljednji ustupak.

Također je potrebno dodati da je objavljena lista Qualcomm procesora koji su podržani, a dostupna je na sljedećem linku linkovi.

Ostale stavke iz minimalnih zahtjeva za Windows 11 ostale su netaknute. Pod tim mislimo na TPM 2.0, UEFI mogućnost sigurnog pokretanja, 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu. Neophodni su za optimalno Windows 11 iskustvo, tako da ni na njima neće biti promjena.

Microsoftove jasne namjere su da natjera korisnike da nadograde na novi hardver koji je, kada su u pitanju procesori, barem Intelovi procesori 8. generacije ili AMD Zen 2 procesori.

intel-alder-lake

Korištenje nove tehnologije

Već kada je Windows 11 izašao, bilo je dosta diskusija o prednostima ovog operativnog sistema i razlici u odnosu na Windows 10. U početku nije bilo velike razlike između njih i Windows 11 se često nazivao ulepšanom kopijom Windowsa. 10, ali već tada je rečeno da će jedna od glavnih budućih razlika biti mogućnost korištenja nove procesorske tehnologije.

Radi se o Thread Director funkcije koje su započele svoju primjenu Alder Lake do 11. generacije Intel procesori, a sada je to dio Intelova 13. generacija procesor koji je podržan sa novim ažuriranjem 22H2.

Podrška za Thread Director takođe znači da Windows 11 predviđa stotine procesa (niti) mnogo inteligentnije, pa će stoga njihov raspored izvršavanja biti brži. Efikasnost i brzina procesora će biti na još višem nivou, a sa Thread Directorom, performanse tokom multitaskinga su bolje optimizovane. Dodatna prednost korišćenja Thread Director-a je što produžava trajanje baterije laptopa, pa će uticati na rad korisnika u širem opsegu.

Više o 13. generaciji Intel procesora možete pročitati na sljedećoj stranici linkovi.

 

Dostupnost ažuriranja 22H2

Windows 11 verzija 22H2 dostupna je za sve podržane tipove uređaja i Microsoft je ovih dana potvrdio da će novo ažuriranje sada uključivati ​​sve modele računara koji su bili isključeni iz prvog talasa opcija preuzimanja i instalacije zbog problema s kompatibilnošću.

Microsoft nije dao detaljne informacije o tome kada će se novo ažuriranje pojaviti u svim konfiguracijama, ali dostupnost će se sigurno povećati u narednim sedmicama.

windows 11 ažuriranje

Da li se prelazak na Windows 11 konačno isplati?

U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da se prelazak na Windows 11 isplati nakon omogućavanja ažuriranja 22H2. Ako ste slučajno sumnjali u to, možda je sada vrijeme da preduzmete ovaj korak.

Svaki korisnik ima svoje razloge za nadogradnju na novi operativni sistem. Ako su performanse procesora važan dio rada vašeg računala i želite isprobati njihove najnovije modele, Windows 11 u ovom segmentu već čini veliku razliku u odnosu na Windows 10.

Podrška za najnovije modele procesora koje je ažuriranje 22H2 neprimjetno donijelo zaista mnogo znači i pokazuje da se Microsoft u kontekstu Windowsa 11 više ne osvrće i ne odstupa od ograničenja postavljenog za starije modele procesora. S druge strane, moramo se naviknuti na činjenicu da će nova ažuriranja za Windows 11 redovno dolaziti sa podrškom za nove modele procesora.

Već sada, uz podršku za nove modele i korištenje Thread Director funkcije, napravljen je ogroman iskorak u odnosu na Windows 10, a po pitanju procesora ovaj operativni sistem više ne može parirati Windows 11, jer će postojeća razlika postati sve veći i veći.

Napisao: Ervin Mičetić

Ažuriranje nakon 22H2 za Windows 11 neprimetno je donijelo podršku za najnovije procesore koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima