back to top

Microsoft testira aplikaciju “PC Manager” za Windows koja će kombinovati sve funkcije za optimizaciju sistema

Tokom godina, mnoge aplikacije za optimizaciju sistema i uklanjanje smeća bile su dostupne za Windows. Uglavnom se radilo o aplikacijama drugih programera koje su preuzimane sa web stranica ili web trgovina, ali danas Microsoft obavlja iste poslove bez pomoći eksternog softvera. Posljednjim potezom ide čak i korak dalje, pa se radi na novoj aplikaciji koja bi trebala objediniti sve karakteristike za optimizaciju sistema.

 

Sve na jednom mestu

Microsoftova nova aplikacija zove se “PC Manager“ a najnovije informacije govore da je dostupan u Microsoft Store-u. Čini se da je već mjesecima dostupan na Microsoftovoj web stranici, ali prvenstveno za korisnike računara u Kini. Stranica za preuzimanje nije čak ni prevedena, a jedini dostupan jezik bio je kineski. Samo je interfejs aplikacije bio na engleskom.

PC Manager” aplikacija se reklamira kao aplikacija jednim klikom za ubrzavanje vašeg računara, a stavke koje uključuje su brisanje keš sistemskih datoteka, zaustavljanje pozadinskih procesa i otkrivanje raznih problema sa sistemom – virusi, malver i druge vrste sigurnosnih problema.

Neke od prethodnih aplikacija drugih programera koje smo uživali u korištenju na Windowsima jesu CCleaner i Advanced System Careali Microsoft kontinuirano upozorava svoje korisnike da njihovo korištenje može dovesti do brisanja netačnog sadržaja koji može oštetiti funkcionisanje operativnog sistema.

pc manager

“PC Manager” interfejs

Prema dostupnim snimcima ekrana sa Aggiornamenti Lumia Twitter profila, interfejs aplikacije je nešto drugačiji u odnosu na druge ugrađene Windows funkcije i alate.

 

Osnovna podjela zadataka je u dva dijela:

  1. Čišćenje” odjeljak – Sadrži četiri alata za optimizaciju sistema i brisanje neželjenih datoteka:

 

  • Provjera zdravlja – Alat koji skenira uređaj u potrazi za zlonamjernim softverom (koristi Microsoft Defender), pronalazi nepotrebne datoteke (korišćene Windows čišćenje diska alat), utvrđuje potencijalne probleme (situacije kada Microsoft Edge nije zadani web pretraživač) i poboljšava vrijeme pokretanja Windowsa (slično kao Startup kartice u Task Manager).
  • Storage Management – Omogućava skeniranje nepotrebnih i štetnih datoteka (Disk Clean), traži velike fajlove na vašem računaru (Windows pretraga) i pokreće ugrađene Windows alate za automatsko brisanje “Privremeno“tj. privremeni fajlovi (Storage Sense) ili izbrišite aplikacije koje se rijetko koriste (“Aplikacije i funkcije” u okviru postavki).
  • Upravljanje procesima – Sadrži listu procesa koji troše mnogo resursa.
  • Pokretanje aplikacija – Sadrži listu procesa i aplikacija koje zajedno povećavaju vrijeme pokretanja operativnog sistema.

 

  1. Sigurnost” odjeljak – Odnosi se na odjeljak namijenjen skeniranju sistema u potrazi za zlonamjernim softverom i virusima i zaštiti web preglednika.

Sadrži dva alata:

  • Windows Update – Funkcija u okviru koje možete vidjeti koja su vam ažuriranja za Windows dostupna.
  • Zaštita pretraživača – Omogućava vam direktnu promjenu zadanog web pretraživača i daje mogućnost blokiranja programa koji prisiljavaju upotrebu drugih web pretraživača bez dozvole.

Neki od Windows alataPC Manager“, kao što ste mogli vidjeti, koristi u svom radu. Na primjer, skeniranje sigurnosnih problema se izvodi pomoću Windows Defendera kada brišete keš datoteke, koristite s Windows čišćenje diska alat.

Ovi alati će i dalje biti dostupni na Windows-u, a uloga “PC Manager“ je da predstavlja jedinstveni interfejs iz kojeg će se vršiti različiti oblici optimizacije sistema uz već ugrađene alate do određenog stepena.

pc manager

Idealno za manje iskusne korisnike

Za napredne korisnike”PC Manager” ne donosi mnogo novog što već nije dostupno na Windows-u. Stoga se može reći da je ova aplikacija prvenstveno namijenjena manje iskusnim korisnicima, jer će im omogućiti jednostavan način obavljanja različitih oblika održavanja sistema sa jednog mjesta.

Takođe je potrebno reći da “PC Manager“, za razliku od softvera poput pomenutih CCleaner i Advanced System Carenema mogućnost čišćenja datoteka iz Registra.

Dio korisnika koji je probao “PC Manager“ utvrdio da aplikacija sadrži neke prateće karakteristike koje bi mogle umanjiti kvalitetu utiska o njenom radu.

 

Edge propaganda

Kada isključite aplikaciju, pojavljuje se upozorenje da vaš računar neće biti zaštićen dok se ne pokrene. Naravno, ovo upozorenje može biti istinito samo ako ste onemogućili skeniranje aplikacija u pozadini, ali u stvari je to klasični pokušaj Microsofta da svoje proizvode stavi u prvi plan.

Isto se može primijetiti kada koristite web pretraživač koji nije Microsoft Edge. “PC Manager” će ga staviti na listu sa oznakom “potencijalni problem”.

To je nastavak Microsoftovog veoma agresivnog pritiska na Edge web pretraživač. Postoje stalni pokušaji da se korisnici prebace na korištenje Edge-a, a ovoga puta to je učinjeno kroz vrlo pristrane savjete o kompjuterskoj sigurnosti. Koristite li neki drugi web preglednik, prema “PC Manager” ispostavilo se da imate “potencijalni problem”, a zašto je to tako nije previše objašnjeno.

PC Manager” izgleda kao zaista korisna aplikacija, ali neki ljudi neće biti sretni kada vide da uključuje i stalnu propagandu Edgea kao jedinog web pretraživača koji bi se trebao koristiti na Windows-u.

Još uvijek nije jasno planira li Microsoft da plasira na tržište “PC Manager” na više jezika i unutar više regija. Za sada je poznato samo da će aplikacija biti kompatibilna sa Windows 10 (verzija 1809 i novije) i Windows 11.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Microsoft testira aplikaciju “PC Manager” za Windows koja će kombinovati sve funkcije za optimizaciju sistema prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima