back to top

Windows 11 poboljšava funkciju Nearby Share u novom ažuriranju! Deljenje datoteka između dva računara će postati još lakše

Prošlo je dosta vremena otkako je funkcija Nearby Share objavljena na Windows 10. Omogućio je korisnicima da skeniraju obližnje računare i dijele datoteke s njima.

Na Windows 11 uskoro možemo očekivati ​​novo ažuriranje (Preview Build 22621.436) koji je trenutno dostupan unutar Windows Insider program, a sa njim i funkcija Nearby Share će postati još bolja.

Deljenje u blizini može se vrlo lako koristiti na Windows 10. Omogućava slanje datoteka, linkova, fotografija i drugog sadržaja putem Bluetooth-a i radi na vrlo sličnim principima kao i Appleov AirDrop.

Deljenje u blizini radi samo između dva Windows 10 računara na kojima je ova funkcija omogućena. Ne možete dijeliti sadržaj sa Dijeljenjem u blizini s mobilnih telefona ili drugih operativnih sistema.

Upotreba funkcije Nearby Share na Windows 10 se vrši putem “Dijeli” naredbe, a omogućeno je unutar “Postavke“prijave.

nearby-sharing-on-windows-11

Za dijeljenje putem “Dijeli” komande na koje morate kliknuti “Dijeli” dugme u Windows 10 (npr. na alatnoj traci Edge ili desnim klikom na datoteku i odabirom “Dijeli” opcije iz kontekstnog menija). Nakon što ste kliknuli potrebno je odabrati opciju “Odaberite da uključite dijeljenje u blizini“. Na ekranu će se pojaviti dijaloški okvir koji prikazuje računare pronađene u blizini. Za dijeljenje s određenim računarom, samo kliknite na njegovu ikonu kada se pojavi. Tokom procesa dijeljenja fajlova, pojavljuje se obavijest “Dijeljenje sa…“. Isto obavještenje će se pojaviti na drugom računaru.

Deljenje veza, fotografija ili video zapisa je takođe jednostavno i dostupno je direktno iz Windows-a, preko Microsoft Edge-a ili pomoću aplikacije Fotografije. “Dijeli” dugme se može naći na različitim mestima u okviru Windows operativnog sistema.

nearby-sharing-windows-11

Da biste omogućili funkciju Dijeljenje u blizini u “Postavke“aplikaciju treba otvoriti”Sistem“, u meniju na lijevoj strani kliknite na “Zajednička iskustva“i omogući”Dijeljenje u blizini“.

Fajlovi koje primite putem Dijeljenja u blizini pohranjuju se direktno na “Preuzimanja” prema zadanim postavkama, ali to možete promijeniti.

Također možete napraviti promjene kada je u pitanju dijeljenje sadržaja. Windows 10 podrazumevano vam omogućava da delite sadržaj sa svim računarima u blizini. Ako u “Zajednička iskustva” meni, promijenite način dijeljenja u “Samo moji uređaji“, Nearby Share će raditi samo na računarima na kojima ste prijavljeni sa istim Microsoft nalogom.

Jedan od razloga zašto funkcija Dijeljenje u blizini možda nije postala popularnija je taj što zahtijeva da oba računara međusobno dijele datoteke da imaju jedan Bluetooth 4.0 ili novije verzije i podršku za Bluetooth Low Energy. Mnogi računari nemaju Bluetooth, a za one koji imaju, problem je uvijek ograničen domet Bluetooth-a ili činjenica da se Bluetooth redovno isključuje u postavkama.

Sa novim ažuriranjem za Windows 11, međutim, čeka nas nešto novo sa funkcijom Nearby Share. Sada će otkriti računare na vašoj lokalnoj mreži koristeći UDP, uz dodatak kreiranja veze putem Bluetooth-a. UDP (Protokol korisničkih podataka) je protokol za slanje podataka (“paketa”) preko Interneta. UDP najčešće koriste aplikacije za brže isporuku informacija.

UDP protokol je vrlo sličan mnogo poznatijem protokolu TCP (Protokol kontrole prijenosa) protokol koji se također koristi za slanje informacija preko mreže. Oba protokola na kraju šalju “pakete” informacija na određenu IP adresu. TCP je više fokusiran na otklanjanje grešaka tokom prenosa, dok je UDP naglasak na samoj brzini, zbog čega se najčešće koristi za prenose uživo ili onlajn igre.

Kada koristite Nearby Share, Windows 11 će skenirati računare na vašoj mreži samo ako je veza postavljena na privatnu. To je sličan proces pristupanju štampaču na mreži, tako da ne biste trebali brinuti o primanju zahtjeva za prijenos datoteka putem javne Wi-Fi mreže.

Funkcija Dijeljenje u blizini dostupna je na Windows 11 kroz prozor Dijeli unutar File Explorera, aplikacije Fotografije, alata za izrezivanje, aplikacije Xbox i mnogih drugih aplikacija. Neke od popularnih Windows aplikacija još uvijek nemaju integrisano dugme za deljenje, ali ako imate mogućnost da sačuvate njihove fajlove onda možete koristiti “Dijeli” iz kontekstnog menija nakon klika desnom tipkom miša.

Microsoft je takođe dodao OneDrive dugme unutar prozora za deljenje. Ako ste prijavljeni na svoj Microsoft nalog, moći ćete da kliknete na dugme OneDrive da otpremite datoteku u oblak.

Nearby Share se još uvijek testira u okviru programa Windows Insider i bit će dostupan korisnicima čim se popravi beta verzija i poprave greške. Vjerovatno će ova karakteristika biti dio velike 22H2 ažuriranja za Windows 11, koji je zakazan za drugi dio godine. Može se desiti da Microsoft pokrene Nearby Share još ranije, ali će vjerovatno postati dio velikog ažuriranja za koje se nadamo da bi moglo biti u septembru ili oktobru.

Uz korištenje UDP protokola za razmjenu podataka, pored standardnog Bluetooth-a, razmjena datoteka i drugog sadržaja između dva ili više obližnjih računara postat će lakša nego ikad. Vjerujemo da će novi izgled Nearby Share eliminirati sva moguća kašnjenja koja su otežavala cijeli proces korištenjem Bluetooth-a, a korisnici će moći češće koristiti ovaj sjajan alat koji će ubrzati suradnju i multitasking na poslu. .

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Windows 11 poboljšava funkciju Nearby Share u novom ažuriranju! Deljenje fajlova između dva računara će postati još lakše, prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima