back to top

Gigabyte G6X (2024): Pregled gaming laptopa

Sve u svemu, Gigabyte G6X je odličan laptop, koji teži da bude “premium” i to pokazuje sa mnogim karakteristikama: od grafičke kartice i procesora do mogućnosti do 32 GB radne memorije.

Ipak, postoje neke stvari koje nedostaju, a upravo te stvari bi mogle dodatno povisiti ovaj laptop u “premium” segment. Bez obzira na to, radi se o vrlo kvalitetnom uređaju, dostupnom po visokoj, ali ne previsokoj cijeni. Više detalja o tome možete pronaći u narednoj recenziji.

Dizajn i izgled

U poređenju sa Gigabyte Aorus 16X, G6X izgleda znatno “kockastije” i “blokiranije”, bez elegantnih oblina kakve svi volimo. Ipak, ovaj “gaming” laptop teži iskrenosti i praktičnosti, bez pretjerivanja.

cijena gigabyte g6x

Iako na prvi pogled može delovati kao cigla od 2,5 kilograma, laptop je izuzetno čvrst, sa čvrstim kućištem koje ne pokazuje nikakve slabosti. Ventilacija je dobro postavljena, usmjeravajući zrak na stražnji dio laptopa, umjesto prema ruci korisnika. Ukratko, iako nije revolucionaran, G6X je dobro izrađen i pruža pouzdanu igračku platformu.

 

gigabyte g6x tastatura

Tastatura i touchpad

Chiclet tastatura na Gigabyte G6X je udobna za kucanje, iako nešto mekša od konkurencije. Numerička tastatura je dodatak koji se rijetko viđa na laptopima za igre, što je svakako plus. LED pozadinsko osvjetljenje je prisutno, ali ograničeno na jednu zonu.

Touchpad je solidan i obavlja posao, iako nije vrhunski kao stakleni touchpad. Uglavnom, trebali biste biti zadovoljni njegovom funkcionalnošću.

 

gigabyte g6x (2024): pregled gaming laptopa

Ekran i zvučnici

16-inčni IPS ekran rezolucije 1920 × 1200 s brzinom osvježavanja od 165 Hz je solidan izbor za igrače. Iako nije najsvjetliji ekran, pruža dovoljno kvalitetu za većinu igara i svakodnevne upotrebe. Zvučnici su zadovoljavajući, ali nedostaje dubok bas, pa će vam za vrhunski zvuk trebati dodatni zvučnici ili slušalice.

 

Web kamera, biometrija i mikrofon

720p web kamera na ovom laptopu pruža standardne performanse, dok mikrofon obavlja posao bez većih problema. Nedostatak biometrijskih čitača može biti otežavajući za neke korisnike, ali ako vam to nije prioritet, možete se osloniti na tradicionalne metode prijave.

 

Povezivanje

Gigabyte G6X nudi dovoljno USB i drugih portova za većinu potreba. Odsutnost Thunderbolt 4 i USB4 može biti minus za neke korisnike, ali podrška za Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 i gigabitni Ethernet je svakako plus.

 

gigabyte g6x (2024): pregled gaming laptopa

Performanse

Gigabyte G6X se ističe po svojim performansama, pružajući dobro iskustvo u svakodnevnoj upotrebi zahvaljujući Intel Core i7-13650HX procesoru i Nvidia RTX 4060 grafičkoj kartici.

 

Trajanje baterije

Laptop ima prosječno trajanje baterije za ovu klasu uređaja. U našem testu, trajao je oko pet sati pri igranju video zapisa na srednjoj svjetlini.

gigabyte g6x (2024): pregled gaming laptopa

Zaključak

Gigabyte G6X donosi kvalitetan set komponenti po pristupačnoj cijeni, iako sa nekim kompromisima poput nedostatka biometrije. Ako tražite pouzdan i snažan igrački laptop, definitivno razmislite o ovom modelu.

 

Tehničke karakteristike:

 • Procesor: Intel Core i7-13650HX
 • Radna memorija: 16 GB DDR5-5600 RAM
 • Grafika/GPU: Nvidia RTX 4060
 • Ekran: 1920×1200 16:10 IPS ekran sa brzinom osvježavanja od 165 Hz
 • Skladištenje: 1TB PCIe NVMe SSD
 • Kamera: 720p web kamera
 • Povezivanje: 2x USB Type-C (oba USB3.2 Gen2, jedan sa USB Power Delivery 3.0, jedan sa DisplayPort 1.4), 2x USB Type-A (USB3.2 Gen 2), 1x HDMI 2.1, 1x kombinovani priključak za slušalice, 1x RJ-45 (Ethernet), 1x utor za Kensington bravu, 1x DC napajanje
 • Mreža: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, gigabitni Ethernet
 • Biometrija: nema
 • Kapacitet baterije: 73 vat-sati
 • Dimenzije: 36,1 x 2,89 x 25,9 cm
 • Težina: 2,5 kg
 • Cijena: od 1.544 eura

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post Recenzija Gigabyte G6X (2024) gaming laptopa se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / NodeJS.rs )

Možda vas zanima