Hoće li Meta naplaćivati određene opcije na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu?

Objavljeno na:

Većina društvenih mreža i komunikacijskih platformi godinama je radila na povećanju broja korisnika, a najčešći izvor zarade bio je od oglašavanja. U posljednje vrijeme situacija na tržištu polako se mijenja. Iako su društvene mreže i komunikacijske platforme poput Twittera, Snapchata i Telegrama i dalje besplatne, kompanije su uvele mjesečnu pretplatu koja korisnicima daje neke nove mogućnosti i pristup novim opcijama.

Očito pratimo što se događa u industriji, rekao je u razgovoru za The Verge John Hegeman, Metin potpredsjednik za monetizaciju i naglasio kako je više kompanija napravilo zanimljive stvari u tom prostoru te da oni mogu nešto naučiti od njih.

Na šta konkretno misli, nije rekao, ali Meta je zato osnovala novi odjel nazvan New Monetize Experiences s kojim, kako i samo ime kaže, žele razvijati neke nove opcije i iskustva za svoje korisnike, a ta nova iskustva će i – naplaćivati.

Poznato je kako Meta najviše novaca zarađuje od oglasa koji se prikazuju na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, ali kako su zbog globalne krize kompanije pažljivije oko oglašivačkih budžeta, a probleme je izazvao i Apple s promjenom načina praćenja korisnika na svojim uređajima, to nije dobro djelovalo na prihode Zuckerbergove kompanije.

Oglašavanje će, tvrdi Hegeman, i dalje biti prioritet kompanije te, barem za sada, nemaju namjere omogućiti ljudima gašenje oglasa unutar svojih aplikacija. Umjesto toga, fokusirat će se na razvoj novih proizvoda, opcija i iskustava koje će ljudi htjeti platiti. O kakvim se to novitetima i iskustvima radi, nije rekao.

Kratkoročno, plaćene opcije na Facebooku ne bi trebale predstavljati značajni dio poslovanja, no dugoročno, kroz rok od kojih pet godina, stvari bi se mogle promijeniti i mogle bi postati značajan izvor zarade za kompaniju, prenosi The Verge.


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Povezano