Kako Napraviti Blog Stranicu: 6 najvažnijih koraka

Kako Napraviti Blog Stranicu: 6 najvažnijih koraka koje morate uraditi i uspješnost je zagarantovana!

Vremena se mijenjaju i danas je glavni fokus usmjeren na internet i web stranice.

Što više teksta ima web stranica to će se bolje rangirati na tražilicama, a i posjetiteljima koji su potencijalni klijenti dati do znanja da imate iskustva u onome čime se bavite.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s time kako napraviti blog stranicu!

Zašto je blog na web stranici važan?

Ako ozbiljno pristupate internetu i nastojite proširiti svoje poslovanje, potrebno je redovno ažurirati web stranicu, pisati blog tekstove i biti aktivan na društvenim mrežama. Tako ćete biti primijećeni kod potencijalnih klijenata te će se oni aktivno vraćati na vašu web stranicu.

Ključne riječi

Blog na web stranici potrebno je optimizirati za ključne riječi, tj. pojmove koji će vaši potencijalni klijenti tražiti na Google-u.

kako napraviti blog stranicu
Kako Napraviti Blog Stranicu Kako Napraviti Blog Stranicu

Lista potencijalnih niša

Ako već imaš neke niše o kojima misliš da bi mogao pisati, možeš prijeći na testiranje niša. Ako pak nemaš pojma o čemu bi tvoj blog mogao biti, ne paničari.

Odgovori na sljedeća pitanja bi ti trebali dati barem 5-10 tema o kojima bi mogo/la pisati na svom novom blogu:

Koje hobije imaš?
Čime se baviš u slobodno vrijeme?
Da li ti prijatelji govore da si dobar/ra u nečemu?
Kojim temama se portali koje čitaš bave?

Interes potencijalne publike

Osim tvog interesa i znanja, za uspješan blog potrebna je publika koja će ga čitati.

Možeš imati najviše znanja u nekom području i pisati najkvalitetnije postove, no ako nitko nije zainteresiran za to, čemu onda sav taj trud i rad?!

Još jedan od ciljeva koje blog sa svojim člancima treba ispuniti je da kroz dugi vremenski period privlači nove čitatelje.

Na koji ćeš način zarađivati na blogu?

Adsense reklame, sponzorirani blog postovi, affiliate, prodaja vlastitih fizičkih ili digitalnih prizvoda?

Ako imaš neki plan, lako ga je promijeniti u slučaju da nešto pođe po krivu. Ili ako putem naiđeš na neku bolju priliku za monetiziranje.

Ako nema velikog interesa kompanija za nišu u jezičnom/regionalnom području na koje je orijentiran tvoj blog, zarada od reklama zna biti jako slaba.

Dobar pokazatelj potencijala monetizacije je svakako cijena po kliku oglasa koji se pojavljuju iznad Google rezultata za pojmove koje pretražuju čitatelji iz niše koju promatraš.

kako napraviti blog stranicu
Kako Napraviti Blog Stranicu

Cijena klika reklama koje se prikazuju u rezultatima pretrage nekog pojma na Google-u
Stoga, ako trebaš odlučiti između dvije ili više niša koju odabrati za svoj novi blog, ja bih svakako odabrao onu koja ima najveći potencijal monetizacije, tj. više zainteresiranih kompanija i veću cijenu po kliku na oglase u rezultatima pretrage.

Odabir bloging platforme

Ljudski je normalno da kada nešto kupujemo da želimo proći što jeftinije.

Ako je u pitanju rad, želimo biti što efikasniji, tj. uložiti što manje kako bi došli do željenog rezultata.

Kod odabira bloging platforme, cijena nikako ne bi trebala biti glavni faktor prilikom odabira, već bi se odabir trebao bazirati ostalim faktorima koje nam platforma pruža, a bitni su za ukupni uspjeh bloga (ostvarenja cilja bloga).

Zašto su BESPLATNE bloging platforme loš odabir

Prilikom odabira platforme za pisanje bloga, postoje besplatne platforme za izradu bloga kao što su Blogger.com, Medium, Tumblr i Blog.com.

Evo i zašto…

Iako su navedene platforme besplatne, što bi značilo da “štedite” novac, to zapravo nije točno.

Najjednostavnije rečeno, uz besplatne bloging platforme, tvoj blog jednostavno ne će moći ostvariti svoj puni potencijal.

Svi dobro znamo koliko je frustrirajuće kada u nešto do čega nam je stalo uložimo veliki trud i mukotrpan rad, pa nakon toga rezultati izostanu.

Osobno se nikako ne bih htio ponovno naći u toj situaciji, a ne želim to ni tebi.

Jedna od najvećih pogrešaka kod početnika kod kojih rezultati izostaju je upravo odabir besplatne platforme radi uštede od svega par eura mjesečno.

kako napraviti blog stranicu
Kako Napraviti Blog Stranicu

Zašto je WordPress na plaćenom hostingu odličan odabir

Uspjeh tvog bloga ovisi direktno o bloging platformi na kojoj ga otvaraš, stoga je potrebno bloging platforme promatrati iz drugog smjera.

Odluku treba bazirati na tome koja ti platforma nudi najbolje za uspjeh tvog bloga, za minimalnu cijenu.

Nakon dugogodišnjeg rada na više blogova i mog iskustva kao profesionalnog web developera, logičan izbor pada na WordPress.

Osim toga, impresivan podatak o tome da danas 34% web stranica na internetu pogoni WordPress govori kvaliteti WordPress-a kao bloging platforme.

WordPress kao platforma je besplatan, no u kombinaciji s plaćenim hostingom će uz minimalne troškove osigurati da što prije s blogom dođeš do željenih rezultata.

Možda vas zanima