Kako obrisati virus s Androida?

U današnjem tekstu govorimo o tome kako obrisati virus s Androida, odnosno pametnog uređaja koji koristi Android operativni sistem.

Ukoliko smatrate da je Android uređaj zaražen nekim virusom, ne trebate brinuti. Za uklanjanje virusa postoji veoma jednostavna metoda i uređaj će biti čist nakon nekoliko koraka.

Prije nego što započnemo s uklanjanjem virusa treba naglasiti da postoji velika mogućnost da uređaj uopšte nije zaražen. Upozorenja u kojima se navodi da je uređaj zaražen mogu biti reklame koje korisnika upućuju da skine preporučenu aplikaciju kako bi se očistio od virusa. Riječ je o nepotrebnim aplikacijama koje mogu našteti rad uređaja.

kako obrisati virus s androida

Isto tako postoji opcija, da je uređaj zatrpan aplikacijama ili fotografijama, pa se čini kao da svoje funkcije obavlja usporeno zbog čega korisnik sumnja na viruse.

Kako bi se uvjerili da Android nije zaražen potrebno je skinuti neku od provjernih aplikacija za takvo što. Na tržištu su se najbolje pokazale aplikacije poput Bitdefender Mobile Securityja, te Norton Security and Antivirus aplikacije.

Ipak, ako ste sigurni da je uređaj zaražen nekim od virusa, njegovo uklanjanje je veoma jednostavno.

Kako obrisati virus s Androida?

Brisanje virusa ručno

Za početak uređaj je potrebno restartovati i pokrenuti ga u Safe Mode, odnosno sigurnom načinu rada. Za ulazak u Safe Mode potrebno je držati tipku za isključivanje nakon čega bi trebali dobiti poruku za reboot i ulazak u Safe Mode.

S druge strane, ako uređaj ne podržava tu opciju, potrebno je isključiti uređaj zatim ga ponovo pokrenuti i nakon što se pokaže logo uređaja potrebno je stisnuti tipku za stišavanje nakon čega bi uređaj pristupio sigurnom načinu rada.

Poslije pristupa Safe Modeu, potrebno je pronaći sekciju Settings zatim Applications gdje će se pojaviti spisak svih aplikacija na uređaju. Potrebno je dobro pregledati instalirane aplikacije i uočiti onu sumnjivu, odnosno onu aplikaciju za koju ste sigurni da je niste instalirali.

Nakon toga izaberite neželjene aplikacije i odaberite Uninstall.

Postoji mogućnost da uređaj neće dozvoliti uklanjanje određene aplikacije jer je potreban pristup administratora. No nema razloga za brigu jer se i taj problem lagano rješava.

Sve što je potrebno uraditi jeste ući u Settings zatim Security te Device Administrators. Tu će biti lista svih aplikacija koje imaju ovlasti administratora. Sve što je potrebno napraviti jeste odznačiti problematičnu aplikaciju.

Za uklanjanje virusa potrebno se vratiti u sekciju Applications pa onda izvršiti brisanje neželjenje, sumnjive aplikacije.

Na kraju sve što je potrebno napraviti jeste ponovo poreknuti Android uređaj.

Izlaz iz sigurnog načina rada obavlja se jednostavnim resetom uređaja, nakon čega će se pokrenuti Android sistem i uređaj će biti spreman za rad.

Fabrički reset

Vraćanje uređaja na fabričke postavke je zadnja opcija za svakog korisnika pametnih uređaja. Osim što ćete vratiti uređaj u početno stanje, svi podatci i fotografije će otići u nepovrat.

Zato dobro razmislite želite li napraviti Factory reset, a kako to učiniti pogledajte na našoj stranici.

kako obrisati virus s androida
Kako obrisati virus s Androida?

Kako se zaštiti od virusa ?

Za kraj potrebno je reći kako se izbjeći viruse na pametnim uređajima i što napraviti kako se uređaj ne bi zarazio.

Virusi na Android pametnim uređajima imaju nekoliko funkcija. Sposobni su napraviti veliku štetnu na uređaju poput uništenja neki od procesa uređaja do krađe ličnih podataka, kao i instalacije određenih aplikacija bez dozvole korisnika.

Tako da bez obzira koju funkciju obavljali, virusi nisu poželjni na bilo kojem pametnim uređaju.

Ne preporučuje se instaliranje aplikacija koje nisu s Google Play Trgovine. Instaliranje aplikacija s nepoznatog izvora može se zabraniti u opcijama tako što ćete u izabrati Security zatim označiti opciju Unknown Sources.

Izbjegavajte sumnjive aplikacije koje djeluju kao zamjena za stvarne aplikacije.

Potrebno je pravovremeno ažurirati uređaj kako ne bi bili izloženi napadima virusa.

Postoji veliki broj antivirus aplikacija za Android uređaj. Pa ako baš smatrate da ste često izloženi virusima instalirajte sebi neku od njih.

Možda vas zanima