back to top

Kako vas vaš Android telefon prati

Android uređaji dolaze s osnovnim postavkama i aplikacijama koje omogućuju Googleu da prati korištenje vašeg pametnog telefona.

Uz to, ako Google prikuplja stvari s vašeg pametnog telefona, može ga koristiti za poboljšanje personaliziranih usluga. S druge strane, imate pravo znati što točno skupljaju i preko kojih dijelova pametnog telefona to postižu, piše Makeuseof.

Kako vas vaš Android telefon prati

Praćenje lokacije

Android koristi usluge lokacije kako bi vam pružio relevantne informacije o lokacijama i uslugama u vašoj blizini. Operativni sustav će vas početi pratiti čim uključite svoj uređaj i odobrite ‘Googleove usluge lokacije’. U Google kartama ćete pronaći razne detalje o vašim aktivnostima i kretanjima, kao i povijest lokacija koje se, na sreću, mogu izbrisati. U svakom slučaju, ako isključite povijest lokacija u postavkama svog Google računa, vaš Android će nastaviti slati anonimne podatke o lokaciji u pozadini radi “poboljšanja usluga”.

Google asistent

Google Assistant je osnovni glasovni asistent za Google uređaje. Omogućuje glasovno upravljanje uređajem, ali ako uključite ovu opciju, prikupit će veliku količinu podataka koji uključuju uzorke govora, često korištene aplikacije, lokacije za prikaz vremena i vijesti i još mnogo toga.

Google asistent može pokretati većinu funkcija vašeg uređaja i pokretati druge aplikacije, što znači da ima pristup svim podacima i funkcijama u vezi s vašim aplikacijama, dajući Googleu uvid u to kako vaš uređaj radi i kako ga koristite.

Lozinke

Android pruža korisnu opciju za spremanje lozinki u Google Password Manager. Google će nadzirati ovu opciju, pregledati vaše zaporke i predložiti da promijenite neke.

Svaki put kada unesete lozinku u Chrome ili se prijavite na stranicu kao što je Facebook ili LinkedIn, vaš će telefon predložiti pohranjivanje te lozinke. Android prati te lozinke, dok Password Manager daje prijedloge za one koje često koristite ili one koje smatrate slabim.

Aplikacije Google Dialer, Kontakti i Poruke

Google Dialer, Contacts i Messages osnovne su komunikacijske aplikacije za Android. S obzirom na brojne mogućnosti i čvrstu integraciju s vašim Google računom, ove su aplikacije među najboljima koje možete imati.

Kako se te aplikacije sinkroniziraju s vašim Google računom, Android ih koristi za praćenje vaše aktivnosti.

Wi-Fi u blizini

Opcija pretraživanja obližnjih Wi-Fi mreža omogućuje uređaju da traži Wi-Fi mrežu u vašoj neposrednoj blizini. Zahvaljujući njemu Android se može spojiti na Wi-Fi mreže, odnosno one za koje imate lozinku. Vaš Android koristi usluge lokacije za praćenje vašeg okruženja i identificiranje okolnih mreža. Na taj način može uputiti vaš pametni telefon da se poveže na, na primjer, kućni Wi-Fi.

Google fotografije

Google fotografije je Googleova aplikacija za pohranu videozapisa i slika. Google fotografije pohranjuje vaše slike i videozapise na Googleove poslužitelje gdje ih koristi za poboljšanje vašeg sustava i umjetne inteligencije. Google, međutim, neće koristiti ove fotografije za oglašavanje, već umjetnu inteligenciju – stvari poput Google Scan, prepoznavanja lica, stvaranja albuma i tako dalje. Google fotografije također koriste vaše GPS podatke kako bi označili lokaciju na kojoj ste snimili sliku i tako neizravno pratili gdje se nalazite.

Krom

Google Chrome je najpopularniji web preglednik na svijetu. Analizira vašu povijest pretraživanja i surfanja na Androidu kako bi poboljšao vaše iskustvo. Drugim riječima, sprema slike, predmemoriju i drugi sadržaj radi ubrzanja. U standardnom načinu rada, vaše su aktivnosti izravno povezane s vašim Google računom.

Izvor: tportal.hr

Post Kako vas prati vaš Android telefon pojavio se prvi na 100% IT Portal.

Možda vas zanima