back to top

Ne možete se riješiti iskačućih oglasa na svom Android pametnom telefonu? Pročitajte kako ih otkriti i ukloniti

Na naše Android pametne telefone stalno dolaze razne vrste reklama, ali iskačući oglasi su posebno upečatljivi svima.

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama (neke čak zauzimaju cijeli ekran) i često su nezgodne upravo zato što se greškom mogu kliknuti i potencijalno otvoriti neželjenu ili opasnu vezu.

Iskačući oglasi su izuzetno česti, ali postoji način da ih otkrijete i uklonite. U nastavku pročitajte detaljne informacije o tome.

 

Nekada su bili oglasi na Androidu

Bilo je vrijeme kada su oglasi na Androidu bili nešto potpuno novo. Vjerovatno se svi sjećaju reklama koje su se nekada pojavljivale samo u notification area, ali je to odmah ukazalo na buduće trendove gdje će promotivne ponude i reklame početi da se pojavljuju po cijelom ekranu telefona.

Istovremeno, oglasi u području obavijesti omogućili su korisnicima da identifikuju aplikaciju odgovornu za njihov izgled. Proces je bio vrlo jednostavan jer se pored prikazanog oglasa pojavila ikona navedene aplikacije.

Srećom, danas je moguće isto odrediti i za pop-up oglase.

šetnja sa mobilnim telefonom

Kako zaustaviti iskačuće oglase na Androidu?

Morat ćete riješiti problem iskačućih oglasa ako vaš pametni telefon kontinuirano prikazuje veliki broj njih unutar aplikacija ili na početnom ekranu.

Prvo što trebate učiniti je zatvoriti sve aktivne aplikacije. Na telefonu jednostavno morate doći do prikaza svih otvorenih kartica aplikacija i kliknuti na znak koji ih sve zatvara.

Preporučuje se i ponovno pokretanje telefona jer se time završavaju neželjeni procesi.

U slučaju da ove jednostavne procedure nisu odmah dovele do rezultata, provjerite aplikacije koje ste nedavno preuzeli.

Korisno je napraviti početnu provjeru unutar Google Play trgovine, gdje treba obratiti pažnju na recenzije za svaku novu aplikaciju koju koristite. Ako ste u recenzijama primijetili da i drugi korisnici prijavljuju probleme s oglasima, nemojte koristiti aplikaciju već je obrišite.

Nažalost, određivanje koja aplikacija uzrokuje pojavljivanje iskačućih oglasa često nije tako jednostavno, pa ćete morati obaviti dodatne provjere.

ne možete se riješiti iskačućih oglasa na svom android pametnom telefonu? pročitajte kako ih otkriti i ukloniti

Kako odrediti koja aplikacija uzrokuje iskačuće oglase na vašem telefonu?

Na svom pametnom telefonu najčešće koristimo aplikacije koje su pouzdane i već predinstalirane, ali povremeno znamo instalirati i neke druge koje su nam potrebne u tom trenutku. Po pravilu, takve aplikacije češće prikazuju oglase, a najbolji primjer za to su besplatne Android igrice koje imamo naviku preuzimati.

Kod sličnih aplikacija nije problem ako reklame postoje unutar njihovog sučelja, ali problem nastaje kada se takvi oglasi pojavljuju kao iskačući prozori na vašem ekranu ili unutar drugih aplikacija. U tom slučaju se zapravo radi o adware (vrsta zlonamjernog softvera), a može se definirati kao softver koji je dizajniran za automatsko generiranje oglasa, bez obzira na pristanak ili znanje korisnika.

Google se snažno bori protiv ove vrste neželjenih oglasa i unutar Google Play Store-a izričito zabranjuje aplikacije koje korisnicima šalju neželjene poruke i reklame.

Nažalost, ova borba nije uvijek uspješna, pa se korisnicima može dogoditi da preuzmu aplikaciju koja je sadrži adware.

Ako želite odrediti koja je aplikacija odgovorna za pop-up oglase, imate dvije mogućnosti:

 

  1. Provjera pop-up obavještenja o oglasima

Novije verzije Androida su olakšale otkrivanje informacija o tome šta je aktivno na vašem uređaju i koje dozvole koriste aplikacije. Kada primijetite obavijest aplikacije za koju niste znali da je aktivna, kliknite na nju i držite prst nekoliko sekundi kako biste mogli kliknuti na “More” dugme. Ovo dugme može imati različita imena na različitim tipovima pametnih telefona, ali njegova funkcija je ista i odvest će vas u meni koji uređuje dozvole aplikacije.

Kada uđete u sučelje koje upravlja dozvolama za aplikacije, provjerite koja podešavanja ima dotična aplikacija i kojem hardveru i funkcijama ima pristup na vašem telefonu.

Dodatne postavke možete pronaći na sljedeći način: Postavke>Aplikacije i obavještenja>Dozvole. Ovi koraci se također mogu razlikovati od telefona do telefona, ali ključ je da se smjestite u interfejs za dozvole aplikacije u Postavkama.

Na ovom mjestu ćete pronaći dodatne detalje o aplikacijama i potencijalno utvrditi da se funkcioniranje nekih od njih ne odvija baš onako kako je postavljeno na početku.

 

  1. Provjerite aplikacije koje su trenutno otvorene

Otvorene aplikacije treba provjeriti na isti način kao i obavijesti i odrediti koje se prikazuju iskačući oglasi.

Kada se na vašem ekranu pojavi skočni oglas, prevucite prstom od dna ekrana prema gore da biste otkrili kartice s otvorenim aplikacijama (tzv.Pregled” pregled). Na nekim telefonima, ista stvar se radi kada je opcija “Nedavne aplikacije” na dnu ekrana.

Ovo je vrlo korisna tehnika jer pop-up oglas koji se pojavio otvara neke od aplikacija u pozadini, a na taj način ćete odrediti koje su aktivne u tom trenutku.

Provjerite ima li među njima nepoznatih. Ako ga pronađete, obavezno ga izbrišite. U suprotnom, provjerite otvorene aplikacije i obratite posebnu pažnju na njihove dozvole.

Opisani koraci u oba postupka mogu se razlikovati od uređaja do uređaja, ali je potrebno reći da aplikacije zapravo mogu slati obavještenja (a s njima i iskačuće oglase) bez da budu vidljive među aktivnim karticama unutar “Pregled” recenzije.

Ako niste uspjeli pronaći koja je aplikacija uzrok, nije sve izgubljeno. Postoje vrlo korisni alati za uklanjanje pop-up oglasa.

popup ad detector

Nije moguće pronaći aplikaciju koja uzrokuje iskačuće oglase

Jedina preostala opcija prije nego što uzmete krajnje sredstvo i resetujete telefon na fabrička podešavanja je da koristite anti-adware alat.

Najbolja aplikacija za ovu svrhu je Popup Ad Detector. To je besplatna aplikacija koja će otkriti koje aplikacije na vašem telefonu izazivaju i šalju iskačuće oglase.

Popup Ad Detector može otkriti različite vrste iskačućih oglasa, uključujući oglase na zaključanom ekranu, oglase na početnom ekranu, oglase na traci s obavijestima i aplikacije koje prikazuju iskačuće oglase preko drugih aplikacija.

To će učiniti tako što će označiti aplikaciju koja je odgovorna za iskačuće oglase i na kraju ćete je jednostavno morati izbrisati.

antivirus-for-mobiles-malwarebytes-anti-malware

Ukoliko inače ne koristite aplikaciju koja pruža potpunu zaštitu vašeg telefona, preporučujemo da to svakako učinite, jer na taj način utičete i na kontrolu iskačućih oglasa unutar Android sistema.

Naše preporuke su aplikacije ESET Mobile Security & Antivirus ti Malwarebytes Anti-Malware.

 

Online aplikacije za otkrivanje oglasa

Možemo dodati i da bi trebali razmisliti o korištenju tzv “detektor oglasne mreže“ tj. aplikacije koje otkrivaju veze između vašeg telefona i online oglasa koje naknadno blokiraju.

Postoji nekoliko opcija koje možete isprobati ovdje, ali definitivno možemo preporučiti aplikacije AppBrain Ad Detector, Mobile Security – Vidikovac i Addons Detector.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Ne možete se riješiti pop-up reklama na svom Android pametnom telefonu? Pročitajte kako ih otkriti i ukloniti prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima