back to top

Pametni TV ili obični TV

Pametni tv je bukvalno osvojio svijet. Uz mnoštvo sjajnih funkcija i internet konekciju, tehnologija je promijenila način na koji gledamo TV.

Više nisu samo u zabavne svrhe, već se mogu koristiti za streamanje vaših omiljenih emisija s vašeg telefona ili tableta. Međutim, ovi televizori nisu samo isti kao obični televizori na kojima gledate filmove.

pametni tv
Pametni TV ili obični TV

Šta radi pametni TV?

Možete pronaći vijesti uživo ili ažurirane vremenske prilike bez potrebe da posežete sa sofe ili zgrabite telefon. Sada čak možete gledati Netflix, Apple TV+, Hulu, HBO Go i YouTube direktno na velikom ekranu.

Živimo u svijetu u kojem naši pametni televizori nisu samo zabavni centri već i mozak integrisanog pametnog doma. Kako sve više modela nudi alate za prepoznavanje glasa kao što su Alexa ili Google Assistant za pretraživanje programa na zahtjev, uključivanje pametnih svjetala, provjeru vremena, pa čak i kontrolu drugih uređaja, pametni televizori počinju zvučati manje kao TV, a više kao mozak vašeg doma.

šta radi pametni tv?
Pametni TV ili obični TV

Pametni TV ili obični TV

Važno je shvatiti da pametni TV ima mnogo više od toga da može samo pristupiti internetu. To je način gledanja televizije koji uzima u obzir sve, od kvaliteta slike i zvuka do ažuriranja softvera i sadržaja za poboljšano iskustvo gledanja.

Dok ste kupovali novi TV, možda ste primijetili širok izbor i pametnih i običnih televizora. Ali koja je razlika između pametnog televizora i običnog televizora?

Obični televizori dolaze u različitim veličinama – neki su veliki, neki mali. Televizori su dostupni u širokom rasponu cijena, a mogu biti i u 4K.

Slično pametnim telefonima, pametni televizori su televizori koji se mogu povezati na internet i učiniti više od prikaza slika na svom ekranu. Pametni TV može emitovati video na zahtjev, puštati muziku i raditi mnogo više. To može uključivati ​​pristup vašim omiljenim aplikacijama, pregledavanje društvenih medija ili primanje sportskih ažuriranja.

pametni tv ili obični tv
Pametni TV ili obični TV

Kako spojiti laptop na televizor

U većini slučajeva, običan televizor nema nikakvu procesorsku snagu, što znači da se ne može povezati na internet. U suštini radi više kao uvećani kompjuterski monitor. Ovi televizori ne mogu da rade sa aplikacijama ili pregledavanjem interneta, ali su odlični za ljude koji još ne žele da troše novac na novi televizor jer je većina proizvođača izvršila tranziciju starijih modela televizora u pametne televizore.

Pametni televizori nude opcije za streaming visoke rezolucije za 4K, pa čak i 8K. Oni mogu obraditi podatke i zatim ih poslati na vaš TV za inovativnije iskustvo gledanja. Savršen su izbor za ljude koji vole da imaju pristup svim svojim omiljenim medijima na jednom mjestu.

kako spojiti laptop na televizor
Pametni TV ili obični TV

Budućnost televizora

Proizvođači televizora su u stalnoj utrci za stvaranjem najboljih televizora s boljim kvalitetom slike i poboljšanim funkcijama. A prema onome što smo do sada vidjeli, malo je vjerovatno da će to uskoro prestati.

Od ranih 2000-ih, kada su televizori s ravnim ekranom bili u modi, do 2016. godine, kada UHD 4K setovi postaju sve popularniji, nije iznenađenje da će ovi novi televizori samo nastaviti da postaju pametniji i moćniji kako budemo ulazili u nove decenije.

budućnost televizora
Pametni TV ili obični TV

Aplikacijske platforme proizvođača

TV marke uključuju jednu ili više platformi putem kojih nude aplikacije. (Ova integrisana platforma je ono što čini televizor pametnim.) Evo nekoliko robnih marki / platformi koje ćete vjerojatno pronaći:
Element, Toshiba, Westinghouse: TV Amazon Fire
Insignia, Hisense / Sharp, Hitachi, TCL, Philips, Element: Roku TV
LG: WebOS
Samsung: Tizen Smart Hub
Element, LeECO, Sharp, Sony, Toshiba, Westinghouse: Android TV
Philips, Polaroid, Sharp, Skyworth, Soniq, Sony, Toshiba: Chromecast
Philips: NetTV

Šta je HDR i kako poboljšava sliku na televizoru

 Proizvođači televizora žele prodati što više novih tehnologija, a HDR je postala jedna od najpopularnijih u zadnje vrijeme.

aplikacijske platforme proizvođača
Pametni TV ili obični TV

Šta je HDR?

HDR ili High-dynamic range je visoki dinamički raspon koji povećava kontrast između najbjelije bijele i najcrnije crne boje. U praksi to znači da slika ima bolji kontrast i postaje realnija i stvarnija. HDR omogućuje da vidimo i one sitne detalje koje bez njega gotovo sigurno ne bi vidjeli.

kako hdr poboljšava sliku?
Pametni TV ili obični TV

Kako HDR poboljšava sliku?

HDR televizoru donosi bolji kontrast što će mu u konačnici i povećati kvalitetu slike. Također nudi življe, bogatije boje i donosi gotovo pa kino iskustvo. Ono što je bitno napomenuti je da će HDR sliku poboljšati samo ako je i sadržaj na televizoru HDR kompatibilan.

Ono što je problem je što oznaka HDR neće nužno značiti da će televizor imati bolju sliku, čak i kod HDR kompatibilnog sadržaja. Iako ne postoji 100% siguran način dokazivanja kvalitete HDR-a kod televizora, jedan od najboljih pokazatelja je oznaka/logo Ultra HD Premium. U pravilu svi televizori s tom oznakom imaju ‘pravi’ HDR.

Većina televizora donosi u paketu 4K i HDR, ali to nije pravilo. Na tržištu se mogu pronaći 4K televizori koji nisu ujedno i HDR televizori. Opcija Ultra HD Premium najbolji pokazatelj da televizor zadovoljava sve potrebne kriterije za prikaz vrhunske HDR slike.

Peporučujemo i ovo:

Možda vas zanima