back to top

Samsung Galaxy a52 Recenzija

Mobitel sa pristupačnom cijenom i odličnim karakteristikama

Samsung Galaxy a52 recenzija koja će vam pomoći pri odabiru novog pametnog telefona. U svijetu pametnih telefona Samsung je već odavno drži prvo mjesto kada je u pitanju android. Mnogi su postali ljubitelji Samsungove A serije telefona zbog odličnog spoja cijene i kvalitete.

Naravno, A serija telefona pokazala je da imaju sjajne karakteristike koje se mogu parirati sa telefonima iz S serije.

O tome koliko je A serija uspješna najbolje govori podatak da je 2019. godine Samsung Galaxy a50 postao najprodavaniji mobitel na pojedinim tržištima. Iz tog razloga mnogi očekuju da će se ovo desiti i sa njegovim nasljednikom a52.

Ukoliko ste u potražnji za novim mobitelom koji je pristupačan a ima dobru kameru, dugotrajnu bateriju i procesor onda je za vas Samsung a52.

U nastavku pročitajte Samsung Galaxy a52 recenzija koja će vam sigurno pomoći u odluci da li je ovo novi pametni telefon za vas.

Prije nego što počnemo važno je naglasiti da je ovaj mobitel dostupan u dvije verzije 4G i 5G između kojih nema većih razlika. No, na našem tržištu više prednjači 4G verzija o kojoj ćemo detaljnije pričati u nastavku.

Dizajn i zaslon

Vanjski dizajn Samsung Galaxy a52 pripada već do sada standardnom izgledu androida koji mnogi proizvođači praktikuju. Većinu prednjeg dijela zauzima zaslon od 6.5 inča.

Iz Samsunga navode da su glavne karakteristike zaslona Multi-touch i otpornost na ogrebotine. Postotak prednje površine zaslona je 85.22 %.

Dodatne karakteristike zaslona koje će se svidjeti definitvno svim zaljubljenicima u pametne telefone su sljedeće:

 • Infinity-O Display
 • SGS Certified
 • Eye Care Display
 • 120 Hz refresh rate
 • 800 cd/m² peak brightness

Tipke se nalaze na desnoj strani telefona, a utor za SIM i memorijsku karticu na vrhu. Još jedna pogodna karakteristika ovog telefona je zvučnik. Jedan zvučnik se nalazi na vrhu kućišta, a drugi pri samom dnu i tako se postiže Stereo efekat.

S obzirom na veličinu zaslona, mobitel je veoma jednostavno rukovati i ne stvara poteškoće zbog zaobljenih rubova, što je moguće kod telefona sa dosta većim zaslonom.

Zadnji dio telefona je izrađen od plastike ali uređaj prilikom korištenja ne klizi iz ruke zbog finiša koji je poput silikona.

samsung galaxy a52 recenzija
Jednostavan za rukovanje i prilagođava se vašoj ruci.

Softver i Hardver kod Samsung Galaxy a52

Ovaj model telefona počiva na Androidu 11i One UI 3 koji je najnovija verzija interface-a. Mnogi kažu da je ova verzija najbolja što se tiče fleksibilnosti i prilagođavanja prema vlastitim potrebama.

Samsung već dugi niz godina sučelje telefona dizajnira tako da svi njegovi korisnici ga mogu sebi prilagoditi, te su veoma jednostavni za upotrebu.

Ovo je postala prepoznatljiva karakteristika za sve Samsung modele pametnih telefona. Sučelje i dalje nudi mogućnost tipki koje su uvijek dobrodošle.

Prema Samsungu, za ovaj model telefona iz serije A bit će moguće pet godina sigurnosnih nadogradnji. Na ovom telefonu postoji mogućnost Link to Windows, odlična funkcija za sve koji svakodnevno rade sa računalom i Windows aplikacijama.

Zbog toga na ovom uređaju ne postoji opcija za Dex sistem povezivanja s računalom. Svakako da je opcija Link to Windows odlična zamjena za Dex sistem koji je prisutan za skupljim Samsungovim modelima.

Još jedna nova opcija je Music Share – aplikacija preko koje možete upravljati muziku na povezanim uređajima npr. Bluetooth zvučniku.

Prilikom korištenja mobitel je veoma brz i nisu uočene nikakve smetnje prilikom jednostavnih radnjih poput otvaranja aplikacija, slikanja fotografije, poziva i slično.

Dodatne karakteriste o procesoru Samsung Galaxy a52 modela

Procesor (CPU) – Qualcomm Snapdragon 750G

Vrsta jezgri (CPU) – 2x 2.2 GHz ARM Cortex-A77, 6x 1.85 GHz ARM Cortex-A55

Broj jezgri (CPU) – 8

Radni takt (CPU) – 2.2 GHz

Grafika (GPU) – Adreno 619

Memorija

Na tržištu postoje dvije varijante RAM memorije a to su od 6 GB i 8 GB. Vrsta RAM-a je LPDDR4X. Što se tiče interne memorije dostupne su u dvije varijante od 128 GB i 256 GB.

Naravno, poput i svakog dosadašnjeg Samsung modela postoji utor za SD karticu, stoga memorija ne bi trebala biti veliki problem.

Dobra stvar kod ovog telefona je audio utor od 3,5 mm, te dva zvučnika postižu odličan stereo efekat što je odlično ukoliko volite slušati muziku na pametnom telefonu.

Baterija

Kada tražimo novi telefon osim kamere i drugih performansi, baterija igra također ključnu ulogu. Želimo što dugotrajniju bateriju a ovaj uređaj je posjeduje. Uz uređaj dobit ćete punjač od 15 W koji napuni mobitel za 125 minuta.

Ukoliko želite brže punjenje onda ćete morati kupiti punjač od 25 W koji napuni uređaj do 100 % u roku od 75 minuta.

U svakodnevnom korištenju mobitela baterija traje do dva dana uz automatsko podešavanje osvjetljenosti pozadinskog osvjetljenja. Prilikom korištenja ekrana traje oko 7 – 8 sati.

Može se postići i trajanje ekrana od 10 – 12 sati ali to sve zavisi od vašeg korištenja pametnog telefona. Ukoliko ste stalno u putu i pametni telefon igra značajnu uogu u vašoj svakodnevnici onda će vam trajati ekran oko 7 – 8 sati.

Svakako da je za ovaj model baterija odlična i tako se pokazala prilikom korištenja. Za brže punjenje preporučujemo vam da kupite punjač od 25 W.

samsung galaxy a52 recenzija

Kamera

Kamera za mnoge igra presudnu ulogu prilikom kupovine pametnog telefona. Dobra kamera mora posjedovati odličnu rezoluciju, opcije poput panorame, širokog ugla, noćnog načina, portret i druge karakteristike.

Osnovne opcije koje nudi kamera kod Samsung Galaxy a52 mobitela su:

 • Autofocus
 • Kontinuirano slikanje
 • Digital zoom
 • Digital image stabilization
 • Optical image stabilization
 • Geotagging
 • Panorama
 • HDR
 • Touch focus
 • Detekcija lica
 • White balance postavke
 • ISO postavke
 • Exposure compensation
 • Self-timer
 • Scene mode
 • Phase detection autofocus

Kod ovog uređaja postoje 4 kamere koje nude 64 megapiksela. Druga kamera nosi manje piksela 12 MP, treća 5 MP i četvrta 5 MP kao senzor dubine.

Kvaliteta fotografije na prirodnom osvjetljenju je odlična. Uz ovaj uređaj možete snimiti čiste i kvalitetne fotografije. Ukoliko želite snimiti videozapis možete čak u 4K formatu.

Oštrina videozapisa je kao i kod fotografija veoma izvrsna. S obzirom na cijenu kamera ovog telefona je na zavidnom nivou i čak parira sa telefonima iz S serije!

Ono što je iznenađujuće kod kamere jeste kvaliteta na noćnim snimcima. Iako je kod ovakvog tipa mobitela slike koje su snimljene navečer lošije kvalitete i ne prenose realan pogled.

Kod ovog uređaja to nije slučaj jer su fotografije i videozapisi snimljeni navečer izvrsne kvalitete i oštrine.

Samsung Galaxy a52 telefon opravdava očekivanja svih onih koji su se oduševili njegovim prethodnikom iz 2019. godine. Uz nove opcije, jednostavno sučelje, fantastičnu kameru, dugotrajnu bateriju pristupačna cijena je samo šlag na torti!

Možda vas zanima