Zašto se mobitel zagrijava 9 načina kako spriječiti pregrijavanje?

Često čujemo pitanje “Zašto se mobitel zagrijava, šta da uradim?”. Odgovor je prilično jednostavan, jer je to pojava koja se događa korisnicima skoro pa svakodnevno.

Šta je uzrok pregrijavanja uređaja? Odgovor na ovo pitanje leži u čistoj fizici koja kaže da: kretanje generiše toplotu. Čini se čudan odgovor, ali to je tako jednostavno rečeno tako se može riječima opisati kako pametni telefoni danas funkiconišu.

Naime, da bi jedan android uređaj radio potrebno je da se informacije unutar njega fizički kreću u vidu elektriciteta kroz matičnu ploču, memoriju i procesor.

Sada zamislite koliko je tek potrebno informacija da prođe kroz uređaj da bi korisnik poigrao neku malo zahtjevniju video igru?! Elektricitet tada u jako velikoj količini struji kroz grafički čip, procesor, RAM. Ali, nije samo to uzrok zagrijavanja uređaja, jer baterija postaje glavni izvor elektriciteta u tim momentima. Prema tome, sasvim je normalno da se telefon zagrijava jer je riječ o fizičkoj pojavi. Mada, ukoliko on postane toliko vruć da ga je neprijatno držati u ruci, onda to već nije normalna pojava i potrebno je reagovati.

Također, virtuelna realnost uz pomoć VR dodataka je jedan od najčešćih razloga pregrijavanja uređaja. Čak je i multitasking nekada odgovoran za visoku temperaturu samog telefona.

zašto se mobitel zagrijava 9 načina kako spriječiti pregrijavanje?
Mobitel se grije iako se ne koristi

Uređaj se grije iako se ne koristi

Mobitel se ponekad može zagrijavati iako u tom trenutku nije korišten. Razlog tog zagrijavanja jesu pozadinske aplikacije koje rade bez obzira na to što je ekran telefona zaključan. Isto tako postoji mogućnost da je riječ o problemu sa serverima neke od aplikacija.

Primjerice, ostavili ste uključen Wi-Fi, i aplikacija za mail uporno se pokušava spojiti sa serverom koji izbacuje grešku. Učestalo ponavljanje dovodi do opterećenja procesora što uzrokuje zagrijavanje.

Primjera radi, kada se telefon pregrije toliko da se može oštetiti od toplote, brzina njegovog procesora se smanjuje kako bi se uređaj ohladio. Pojedini telefoni čak imaju obavještenje koje korisniku daje do znanja da je telefon previše zagrijan pa će zbog toga neke operacije biti obustavljene kako bi se on ohladio.

Svi navedeni primjeri zahtijevaju ozbiljan rad komponenti što podrazumijeva konzumiranje velike količine elektriciteta i samim tim opterećivanje baterije.

Ostali faktori pregrijavanja su eksterne prirode. Dakle, izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svjetlosti može da dovede do ozbiljnog pregrijavanja. Zatim, punjenje telefona dok je on ispod jastuka.

Pokvarena ili loše optimizovana komponenta može dovesti do opterećivanja ostalih komponenti i kasnije pregrijavanja.

zašto se mobitel zagrijava
Kada se telefon pregrije toliko da se može oštetiti od toplote, brzina njegovog procesora se smanjuje kako bi se uređaj ohladio

Posljedice zagrijavanja

Moderni pametni telefoni najčešće koriste lithium-ion baterije koje su prilično efikasne i pametne, ali imaju i par nedostataka.

Naime, prvi nedostatak je činjenice što propadaju tj. troše se čak i kada ih ne koristite, što znači da ih morate zamijeniti nakon par godina korištenja.

Drugi nedostatak je to što su ove baterije osjetljive na toplotu. Naravno, one mogu da se nose s višim temperaturama ali kada se previše zagriju, tada se bivaju degradirane. To znači da se mnogo brže smanjuje njihov vijek trajanja, a čak se može desiti da se napuše ili pak da eksplodiraju.

Ako zanemarimo bateriju, sljedeća žrtva pregrijavanja mogu biti procesor ili grafički čip. Svakako da pomenute komponente imaju svoj sistem odbrane u vidu automatskog spuštanja brzine takta radi hlađenja kako smo i pomenuli, ali to ne znači da ove komponente ne mogu zakazati.

Još uvijek nije utvrđeno šta dovodi do pretjeranog pregrijavanja i samouništenja procesora ili grafičkog čipa, ali ono što znamo da je 100% uzrok je toplota, odnosno vrelina.

zašto se mobitel zagrijava
Zašto se mobitel zagrijava i kako ga spriječiti

Kako spriječiti zagrijavanje uređaja?

S obzirom na gore navedene stavke koje dovode do zagrijavanje mobilnog uređaja, pravovremena reakcija može sačuvati uređaj od većeg kvara ili totalne havarije.

Iz tog razloga donosimo nekoliko savjeta koje trebate iskoristiti ako se Vaš uređaj zagrijava.

  • Punite uređaj bez zaštitne maske
  • Uređaj ne treba puniti ako se nalazi ispod jastuka
  • Ne izlažite uređaj direktnoj sunčevoj svjetlosti
  • Ukoliko se uređaj pregrijava često nabavite aluminijsku masku kako biste smanjili temperaturu
  • Isključite mobilne podatke, Wi-Fi, Bluetooth ako ih ne koristite
  • zatvorite sve aplikacije kada ne koristite uređaj
  • uređaj se ne koristi dok je na punjaču
  • multitasking je poželjan ali u okviru onih aplikacija koje Vam trebaju u tom trenutku, ostale zatvorite
  • ukoliko primijetite da se uređaj zagrijao, ostavite ga na tamno mjesto da se ohladi

U malom broju slučaja uzrok zagrijavanja mobilnog telefona može da bude i hardverski problem na telefonu. Ukoliko sumnjate da je ovo slučaj – odnesite vaš telefon u servis kako bis uradili detaljnu dijagnostiku, ustanovili i riješili problem.

Pročitajte i ovo:

Možda vas zanima