back to top

Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

U današnjem digitalnom dobu, mnogi od nas koriste različite načine zaštite privatnosti tokom surfanja internetom.

Jedan od tih načina je i popularna opcija pod nazivom „Incognito mode“, koju nude većina modernih web pregledača poput Chrome-a, Firefox-a i Edge-a.

Međutim, mnogi korisnici nisu svjesni da iako ovaj mod omogućava određenu razinu privatnosti, on nije apsolutno siguran niti potpuno anoniman.

U ovom članku, istražit ćemo zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan i na koje načine vaša online aktivnost može biti praćena.

zašto „incognito mode“ nije uvijek privatan
Šta je incognito mode?

Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

  1. Iako se u “Incognito modu” ne čuvaju lokalno podaci o vašem pregledavanju, vaš internet servis pružatelj (ISP) i dalje može pratiti koje web stranice posjećujete. Vaši posjećeni sajtovi su i dalje vidljivi vašem ISP-u, iako ne i vašoj porodici ili prijateljima na istom računarstvu.
  2. Svaki uređaj koji je povezan s internetom ima jedinstvenu IP adresu. Iako se u “Incognito modu” ne čuvaju podaci o posjećenim web stranicama na vašem uređaju, vaša IP adresa je i dalje vidljiva web stranicama koje posećujete. To znači da web stranice i dalje mogu pratiti vašu lokaciju i povezati vašu IP adresu s vašim aktivnostima.
  3. Kolačići su male datoteke koje web stranice često koriste za praćenje vaših aktivnosti na internetu. Iako se u “Incognito modu” kolačići automatski brišu nakon što zatvorite prozor pregledača, mnoge web stranice i dalje mogu koristiti tehnike praćenja koje nisu oslanjaju na kolačiće.
  4. Ako koristite “Incognito mod” za posjetu web stranica na kojima se morate prijaviti, vaša aktivnost može biti povezana s vašim korisničkim računom. To znači da web stranice i dalje mogu pratiti što radite, iako ste u “Incognito modu”.
  5. Mnoge web stranice koriste alate trećih strana, poput oglašivačkih mreža, za praćenje korisničke aktivnosti. Ovi alati mogu pratiti vaše aktivnosti čak i kad ste u “Incognito modu” i kreirati profil vaših interesa.
  6. Ako koristite javne Wi-Fi mreže dok ste u “Incognito modu”, vaša privatnost može biti ugrožena. Javne mreže često su manje sigurne i podložne napadima hakera, što može rezultirati curenjem vaših podataka.
  7. Vaši DNS upiti (Domain Name System) također mogu odati koje web stranice posjećujete. Iako se ne čuvaju lokalno u “Incognito modu”, vaš pregledač mora uputiti upite DNS serverima kako bi pronašao tražene web stranice.
incognito mode
Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

Dakle, iako “Incognito mod” može pružiti određenu razinu privatnosti, važno je shvatiti da nije apsolutna zaštita od praćenja.

Ako stvarno želite maksimizirati svoju privatnost na internetu, preporučuje se korištenje VPN-a (Virtual Private Network) i dodatnih alatki za zaštitu privatnosti.

Također je važno biti svjestan da ni “Incognito mod” ne štiti od praćenja fizički na računarima koje drugi koriste, kao što su računari u školi ili na poslu.

U konačnici, važno je razumjeti granice ovog moda i primjenjivati ga uz svijest o njegovim ograničenjima kako biste bolje zaštitili svoju privatnost na internetu.

incognito mode
Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

Privatno pretraživanje po internetu

Privatno pretraživanje na internetu odnosi se na korišćenje određenih alata ili metoda kako biste osigurali da vaša online aktivnost ostane privatna.

To može uključivati korišćenje VPN-a (Virtual Private Network), korišćenje pretraživača koji se fokusira na privatnost poput DuckDuckGo ili Tor Browsera, kao i redovno brisanje kolačića i istorije pretraživanja.

Ove metode pomažu u zaštiti vašeg identiteta na mreži i sprečavaju praćenje vaših online aktivnosti od strane trećih strana.

Privatno pretraživanje na internetu je ključni aspekt održavanja online sigurnosti i privatnosti. Evo detaljnijeg pogleda na strategije i alate koje možete koristiti:

Korištenje Privatnog Pregledavanja: Veb pregledači kao što je Microsoft Edge nude InPrivate pregledavanje, koje ne čuva vašu istoriju pretraživanja, kolačiće, podatke sajtova, lozinke, adrese, formularske podatke i još mnogo toga. Tragači i alatne trake trećih strana su također onemogućeni, što smanjuje ciljane oglase koje ćete vidjeti nakon vaše sesije.

Prevencija Praćenja: Microsoft Edge pruža funkcije za prevenciju praćenja, omogućavajući korisnicima da odaberu nivo prevencije praćenja sa kojim su ugodno, od osnovnog do strožijeg. To pomaže u sprečavanju tragača da prikupljaju podatke o vašim web interakcijama i personaliziraju vaše online iskustvo.

Ograničavanje Informacija na Društvenim Mrežama: Budite oprezni s količinom ličnih informacija koje dijelite na društvenim platformama. Pretjerano dijeljenje može olakšati kriminalcima krađu vašeg identiteta ili financijskih informacija. Preporučuje se ignorisanje polja “O meni” i istraživanje različitih postavki privatnosti kako biste kontrolisali ko može vidjeti vaše objave.

Incognito ili Privatni Režim: Koristite incognito ili privatni režim na vašem pregledaču da spriječite čuvanje vaše istorije pretraživanja, privremenih internet datoteka ili kolačića. Međutim, zapamtite da ti režimi ne skrivaju vašu aktivnost od vašeg Internet Servis Provajdera (ISP) ili web stranica koje posjećujete.

Anonimni Pretraživači: Razmislite o korištenju anonimnih pretraživača koji ne prikupljaju ili dijele vašu istoriju pretraživanja ili klikove. Ovi pretraživači također pomažu blokirati ad tragače na web stranicama koje posjećujete.

Zaštita od Phishinga: Budite oprezni protiv pokušaja phishinga, koji često dolaze u obliku emailova koji se pretvaraju da su od pouzdanih institucija tražeći vaše lične ili financijske informacije. Uvijek provjerite izvor prije nego što kliknete na bilo koji link.

Sigurnost Mobilnih Uređaja: Osigurajte svoje mobilne uređaje složenim lozinkama i budite oprezni prilikom preuzimanja aplikacija kako biste se zaštitili od virusa i drugih sigurnosnih prijetnji.

Ovi koraci pomažu u stvaranju sveobuhvatnog pristupa održavanju vaše privatnosti na internetu, ali je ključno ostati budan jer nijedna metoda nije potpuno sigurna.

Preporuka

Možda vas zanima