back to top

Za šta se koristi Bluetooth tehnologija?

Bluetooth, bežična tehnologija koja vam omogućava stvaranje bežične veze između dva uređaja, korisnija je nego što mislite.

U većini slučajeva ljudi koriste Bluetooth tehnologija za povezivanje pametnog telefona ili računara sa audio uređajem za bežični prenos zvuka.

Međutim, Bluetooth (koji je sada u svojoj 5. iteraciji i postoji od 1998. godine) je zapravo izrastao u prilično univerzalnu tehnologiju. Evo nekoliko sjajnih upotreba za Bluetooth osim bežičnog audio streaminga.

za šta se koristi bluetooth tehnologija?
Za šta se koristi Bluetooth tehnologija?

Daljinski upravljač

Bluetooth se godinama bori sa dobrom staromodnom IR (infracrvenom) tehnologijom kao glavnim sredstvom pomoću kojeg kontrolišemo naše televizore, muzičke sisteme i tako dalje. I dok Bluetooth nije postao najpopularnije sredstvo, on ima neke prednosti.

Prije svega, Bluetooth je brža i osjetljivija vrsta veze od infracrvene.

Drugo, cijela stvar oko usmjeravanja dljinskog upravljača u desni dio TV-a (koji može biti blokiran nekim dosadnim predmetom) ne odnosi se na Bluetooth, kojem nije potrebna linija vidljivosti da bi funkcionirao. S druge strane, Bluetooth je skuplja tehnologija koja troši bateriju od infracrvene, tako da je nećete vidjeti svuda.

Bluetooth tehnologija

Prije nekoliko mjeseci, bio sam iznenađen kada sam otkrio da mogu povezati svoj pametni telefon sa svojim računarom koristeći Bluetooth (i kablom, zapravo).

Siguran sam da će i mnogi od vas biti iznenađeni. Tethering je proces dijeljenja mobilnih podataka vašeg pametnog telefona ili Wi-Fi veze sa vašim desktop ili laptop računarom.

Najčešće se to radi putem Wi-Fi (za laptopove) ili kablovske veze (za desktop računare), ali u istom meniju postoji i opcija za Bluetooth vezu.

Ovu opciju možete koristiti da povežete svoj pametni telefon sa računarom koji podržava Bluetooth – po mogućnosti stoni računar sa povezanim Bluetooth radiom. Lako ga možete pronaći na Amazonu.

Prenesite fajlove između dva uređaja

Već znate da možete prenositi datoteke između dva pametna telefona koristeći Bluetooth; korisnici dobrog starog mobilnog telefona sigurno znaju.

Međutim, takođe možete da povežete svoj pametni telefon sa računarom na kom je omogućen Bluetooth da biste razmenili datoteke.

Dva računara na kojima je omogućen Bluetooth se takođe mogu povezati jedan na drugi radi prenosa datoteka. Možda nije brza kao kablovska veza, ali može biti dobra zamjena kada nemate kabel sa sobom.

za šta se koristi bluetooth tehnologija?
Za šta se koristi Bluetooth tehnologija?

Igrajte mobilne igre za više igrača putem Bluetooth-a

Prodavnice aplikacija su pune igara za više igrača koje se mogu igrati preko internetske veze, ali jeste li znali da postoji mnogo igara za više igrača koje se mogu igrati preko Bluetooth-a?

Prilično je zabavno ići jedan na jedan protiv svog najboljeg prijatelja dok ste lično, ali doduše, ako možete igrati preko uobičajene mrežne veze, vjerovatno će vam biti bolje.

Igre zasnovane na Bluetooth-u možete pronaći i na Google Play Store i Apple App Store – neki od naslova su navedeni u nastavku – iako se broj Bluetooth igara stalno smanjuje zbog bolje stabilnosti koju nude alternative kao što su Wi-Fi i 5G .

Priključci različitih uređaja preko Bluetooth tehnologije

Kako je glavna svrha Bluetooth-a stvaranje bežične veze između dva uređaja, postoji mnogo uređaja koji se mogu povezati pomoću Bluetooth-a. Neki od uređaja uključuju:

  • Miš: Postoji mnogo Bluetooth miševa koji će se lako povezati sa vašim računarom, tabletom, pa čak i pametnim telefonom koristeći Bluetooth.
  • Tastatura: Bluetooth tastature su takođe dostupne za bežičnu Bluetooth vezu sa vašim računarom, tabletom i pametnim telefonom. Oni su dobro rješenje za korištenje pune fizičke tastature s vašim pametnim telefonom.
  • Štampači: Mnogi štampači sa omogućenom Wi-Fi mrežom takođe imaju Bluetooth vezu za bežično štampanje dokumenata kada ste u blizini štampača.
  • Bluetooth kontroleri: Bluetooth kontroleri, poput Playstation kontrolera, koriste Bluetooth vezu za povezivanje s konzolom. Ovo im takođe omogućava da se direktno povežu sa drugim Bluetooth uređajima kao što su računar, tablet ili pametni telefon kako bi igrali podržane igre. Na primjer, možete povezati svoj Playstation kontroler sa svojim Android telefonom da igrate PSP igre na Androidu.
za šta se koristi bluetooth tehnologija?
Za šta se koristi Bluetooth tehnologija?

Upravljajte sistemima pametne kuće

Mnogi pametni kućni uređaji dolaze s Bluetooth podrškom za bežično upravljanje. Amazon Echo i Google Home uređaji, na primjer, koriste Bluetooth za povezivanje s vašim telefonom s kojeg zatim možete kontrolirati njihove različite veze, vještine i rutine.

Mnogi pametni kućni uređaji rade na gotovo istoj osnovi.

Zatim tu su stvari o kućnoj sigurnosti, na primjer kako možete koristiti svoj pametni telefon za zaključavanje ili otključavanje vrata (nije potreban ključ). Neki alarmni sistemi takođe dolaze sa Bluetooth integracijom.

Bluetooth i automobili

Bluetooth i automobili idu jako dobro zajedno, ali postoje mnoge druge stvari koje možete učiniti s pravim uređajem i postavkama osim hands-free poziva.

Neke od stvari koje možete da uradite uključuju slušanje muzike sa svog pametnog telefona preko zvučnika u automobilu, pričanje i slušanje tekstualnih poruka naglas i povezivanje pametnog telefona sa navigacionim sistemom vašeg automobila da biste dobijali ažuriranja uživo koristeći mobilne podatke.

Bluetooth može izgledati kao stara tehnologija, ali ima mnogo namjena koje će mu pomoći da ostane na tržištu iu meniju za brzi pristup naših pametnih telefona.


pcchip.hr

Preporuka

Možda vas zanima